Oh!

Een boek vol geluid

Een nieuw boek van Hervé Tullet! Hoera! Na ‘Kunstworkshops voor kinderen’ mag hij mij tot zijn fans rekenen. Tullet brengt kinderen op een zeer speelse ongedwongen manier tot het maken van kunst. Zo ook weer met zijn nieuwste telg ‘Een boek vol geluid’. "Een geluidenboek? Het zoveelste in de rij', hoor ik je denken. Maar daar zit je mis. Hier geen drukknopjes en voorgeprogrammeerde geluidjes. Wel bolletjes, streepjes, bergen, dalen, spiralen, toonladders ... Ook hier is je vinger het instrument, maar het geluid maak je als lezer (muzikant?) zelf! 

Hoe dat werkt? Het is eigenlijk lachwekkend eenvoudig: de grootte en de kleur van de bolletjes geven aan welk geluid er gemaakt moet worden (of mag, want niets moet écht). Op elke pagina ook een zeer korte instructie én een bevestiging! Zalig toch, je hebt meteen je eigen publiek dat zegt dat je goed bezig bent! De lay-out is sober, maar dat werkt! De nadruk ligt hier uiteraard op het geluid. En toch is het ook gewoon mooi om naar te kijken. Op elke witte dubbele pagina staan er enkel gekleurde bollen of lijnen. Zij delen de instructies uit. In de eerste helft van het boek maken we uitgebreid kennis met de blauwe bol die het geluid ‘Oh’ vertegenwoordigt. “Zeg Oh! Hard, harder ... en nu heel zacht". We experimenteren met geluidsterkte en toon. Dan komen de emoties erbij ... blij, verdrietig. Vanaf ongeveer het midden van het boek worden nieuwe kleuren en geluiden geïntroduceerd. ‘Ah’ en ‘Wow’ komen erbij. Het wordt alleen maar leuker! De geluiden houden een gesprek, maken ruzie, zingen samen, worden verliefd ... Een tweede vinger (en stem) is zeker welkom!

Richtleeftijd voor dit leuke doeboek is vier tot zes jaar. Dan hebben de kinderen natuurlijk wel nog het voorlezen van mama en papa nodig. Oudere kinderen vinden het ook erg leuk om er alleen mee aan de slag te gaan. ‘Een boek vol geluid’ hoort niet thuis in het boekenrek. Het is een boek dat moet rondslingeren in huis. Je zal snel merken dat je kinderen ertoe aangetrokken worden. Op een onbewaakt moment zal je een 'Oooooh' door je huis horen klinken. Zo gebeurde het alvast bij mij. De blauwe bol is erg overtuigend!