Oma Luchtbuks

Lina is een jong meisje dat naar haar oma wordt gebracht: oma woont op een (bevreemdende) camping vol rare figuren, maar daar is er tenminste iemand die op haar kan letten – haar ouders hebben geen tijd om voor haar te zorgen nu hun carrières zo goed lopen. Ze schrijft naar haar mama: "Oma is trouwens de slechtste scherpschutter van de wereld, ze moet nog wel even oefenen voordat ze raak schiet. Verder gaat alles goed. Liefs van Lina." Hoewel haar oma een rare snuiter is, is het niet zij die problemen veroorzaakt: het is Lina's mama die ongewild in de problemen geraakt. Gelukkig blijft oma luchtbuks niet bij de pakken neerzitten, en schiet ze samen met Lina en het campingvolk te hulp.

Zoals je al kan lezen, is het een komisch en speels verhaal: het hele boek zit vol onverwachte wendingen. Het is op momenten hilarisch, maar het verhaal mist wel een beetje samenhang. Het wil misschien een beetje te veel zijsporen uitwerken, waardoor de focus van het verhaal verloren gaat. Toch kan het zeker aanspreken voor kinderen die niet zozeer structuur nodig hebben en zich graag laten meesleuren in grappige scènes. 

De korte hoofdstukken zorgen voor genoeg vaart, maar het einde is een beetje te kort door de bocht; ik had graag een iets diepgaander einde gelezen dan dat het te snel afgehaspeld werd. Toch blijf je met een goed gevoel zitten nadien. Hier en daar vind je zwart-wit illustraties: die werken goed ter afwisseling (ook gezien de leeftijd van het doelpubliek), en ondersteunen de knotsgekke avonturen van Lina en haar oma nog meer.

Al bij al een fijn stukje lectuur