Oma pannenkoek

Een dichtbundeltje op kindermaat over rouwen en afscheid nemen van iemand die je zeer dierbaar was, zoals de titel zegt Oma pannenkoek. Veel vragen komen naar boven wanneer een dierbare overlijdt. De vragen worden niet uit de weg gegaan en de versjes gaan evenzeer over het afscheid van een huisdieren of het wegkwijnen van een opa. Ook de machteloosheid van hoe je de juiste woorden moet vinden om een dierbaar iemand te verklanken. Wat is sterk zijn? Wat met 'innige deelneming' en dan natuurlijk: hoe moet het verder?

Het gedichtje Hou me vast is bijvoorbeeld zeer beklijvend: "Wees stil zeg niets/ Niet één woord bestaat om je terug te halen" is veelzeggend. De gedichtjes over het afscheid van kat en vis ontroeren, en brengen een glimlach teweeg bij het lezen omdat ze van een grotere lichtheid getuigen dan de andere versjes – en zoals het gaat, roepen huisdieren meestal blije herinneringen op. De tekeningen van Merel Eyckerman sluiten heel mooi aan bij de tekst.

Een zeer gevarieerd boekje dat kan helpen om verdriet bij kinderen plaats te geven. Zeer geschikt voor ouders en leraren, maar ook bij een officieel afscheid is dit een ideaal boekje.