Onder de radar

De jacht is geopend

Bij het bekijken van dit boek verwachtte ik me aan een heel zwaar en hard boek over jongerencriminaliteit. De duistere prent op de cover, het feit dat dit boek geschreven werd door een ex-politie-officier en de naslagpagina's op het einde over de misdaden die in dit boek voorkomen, lieten me vermoeden dat dit boek niet voor watjes is. Bij het lezen moet ik mijn mening herzien. Dit boek is luchtig opgevat en weet het toch zo te brengen dat dit voor de meeste jongeren herkenbaar is. Dit doet het door te wisselen tussen drie personages. Deze drie staan wat aan de zijlijn bij een vierde jongere, Sam, die afglijdt in de criminaliteit.

Zo is er Alex. Alex is de neef van Sam. Vroeger waren ze beste vrienden maar nu is het vertrouwen zoek. Zeker wanneer hij samen met Sam een mes gaat kopen, weet Alex niet meer wat hij aan zijn ouders kan vertellen en wat niet. Vervolgens is er Elin. Elin is het ex-liefje van Sam. Zij wordt gechanteerd waardoor ze alles voor Sam doet. Voor een schoolproject wordt ze aan Hannah gekoppeld. Hannah is nieuw op school en heeft het thuis erg moeilijk. Ze vindt moeilijk aansluiting bij haar klasgenoten, maar het klikt goed met Elin. Wanneer Sam een lugubere grap met Hannah uithaalt, zijn het Alex en Elin die het voor haar opnemen.

Het boek leest gemakkelijk en de perspectiefwissel is boeiend. Hoewel er uiteindelijk veel verschillende soorten criminaliteit in het boek zitten verweven, maken we vooral kennis met heel gewone tieners. Met de nodige humor en mildheid lezen we over hun dagelijks leven. Het is enkel jammer dat er in de nabespreking geen verwijzingen naar Vlaamse hulplijnen staan.