Onder tussen in

Op een speelse en humoristische manier zoomt dit boek in op alles wat we altijd al wouden weten over relaties, genegenheid, datingapps, ons eigen lichaam en seks. In enkele bladzijden worden deze onderwerpen in de vorm van een stripverhaal uitgediept. Niet alleen komt aan bod hoe voorbehoedsmiddelen werken, maar ook hoe relaties tot stand komen en hoe programma’s zoals Temptation Island ons vaak een verkeerd beeld van relaties en seks voorschotelen. Schrijver Laïla Koubaa geeft duidelijk aan dat elke relatie anders is en intimiteit op veel verschillende manieren beleefd kan worden. De assumpties dat iedereen elke dag seks heeft en dat Tinder altijd uitdraait op een hartstochtelijke relatie, doorprikt Koubaa in haar korte stripverhalen. Daarnaast leren we ook bij over wat muxe, non-binair en cisgender betekent. Het boek is een stevige les in thema’s rond seksualiteit en belicht een breed scala aan diverse onderwerpen.

Eén van de vragen die Koubaa zich stelt is: “Waarom heet schaamhaar in hemelsnaam schaamhaar?”. Aan de hand van felgekleurde illustraties en goedgeplaatste stukken tekst, krijgen we een antwoord op de herkomst van het woord, maar is meteen ook duidelijk dat schaamhaar helemaal niets is om je over te schamen. In het onderdeel “Wat is sexting?” zien we hoe sexting op zich niet strafbaar is, maar de verspreiding ervan zonder toestemming wel. De vraag “Wat als je niet gelukkig bent met het lichaam waarin je bent geboren?” bevat meer pagina’s dan de meeste andere verhalen. Dat is ook nodig om voldoende nuance in het thema te brengen en de verschillende gevoelens daarbij te belichten.

De meeste verhalen zijn humoristisch en herkenbaar. De bekende tekenstijl van Laura Janssens zorgt ervoor dat het boek bij vele jongeren in de smaak zal vallen. Toch is niet elk onderdeel van het boek even geslaagd. Zo kon de uitwerking van het smartphone-universum beter. Het verhaal blijft aan de oppervlakte en lijkt niet te passen in de flow van de andere verhalen. Ook aan het einde wordt door aliens opnieuw gerefereerd naar het eigenaardige gebruik van lichtgevende bakjes door de mensheid. Het is fijn dat ook dit thema aan bod komt, maar had meer uitdieping verdiend. Tot slot slaagt niet elk verhaal erin om humoristisch over te komen. Juf Fleur die haar kans waagt op Tinder eindigt met een ietwat flauwe plottwist.

De kleine minpuntjes doen echter niet teniet aan het grote belang van dit boek. Iedereen zou dit boek in de klas of thuis moeten hebben. De vlotte leesstijl zorgt ervoor dat het boek voor iedereen toegankelijk is. Koubaa en Janssens slagen erin om een herkenbaar én humoristisch beeld te schetsen over wat seks, liefde, relaties en intimiteit betekenen.