Onopgelost & waargebeurd

Guy Didelez en Frank Pollet verzamelden samen enkele verhalen. Het zijn niet zomaar verhalen, maar wel vreemde gebeurtenissen die nooit opgelost werden. De verhalen zijn zeer gevarieerd: de verdwijning van De Rechtvaardige Rechters, de zieneres van Onkerzele, het monster van Loch Ness, de Nazca-lijnen in Peru, de ruimtewezens van Roswell, enz ... Al deze verhalen zijn dus echt gebeurd, maar nooit opgehelderd of er is gewoonweg geen verklaring voor. Elk verhaal wordt in een apart hoofdstuk behandeld en de lezer krijgt een opsomming van de feiten, de eventuele onderzoeken en hier en daar een suggestie, maar ze hebben allemaal één ding gemeenschappelijk: het blijft onopgelost.

De schrijfstijl is wat nonchalant en leunt aan bij de dagelijkse spreektaal. Opvallend is dat dit overduidelijk Vlaams is, wat het voor onze noorderburen soms wat lastiger kan maken. Hier en daar wordt de lezer ook rechtstreeks aangesproken, alsof één van de auteurs naast je zit. Dat verhoogt de betrokkenheid en maakt het nog luchtiger. Inne Haine maakte er cartoonachtige illustraties bij. De prenten komen nogal doods en statisch over, hoewel ze er af en toe ook een knipoog in verwerkte. De kleuren zijn beperkt tot wit, zwart en verschillende groentinten.

'Onopgelost en waargebeurd' is een doordeweeks allegaartje, zeker geen echte lectuur, maar misschien kan het de niet-lezers wel boeien. Precies omdat er wat mysterie inzit en omdat de verhalen redelijk kort zijn, is het zo een boekje dat al eens in het kleinste kamertje verzeild geraakt ...