Ontzettend irritant

van de makers van de waanzinnige boomhut

Een bundeling van negen kortverhalen die zich afspelen in een gezin waarin Andy bij zijn ouders en zus Jen zo mateloos kan doorbomen dat de irritatie een kookpunt bereikt. Het eerste verhaal begint met een leuke rit in de auto. De familie is op vakantie vertrokken, ze zijn al twee dagen aan het rijden en Andy vraagt of ze er al bijna zijn. De sfeer is al erg gespannen en papa’s zenuwen staan bijna op springen. Andy wil papa helpen door te proberen een irritante vlieg uit de auto te krijgen. Er ontwikkelen zich in de auto situaties à la Mister Bean met knotsgekke pogingen die op een fiasco uitlopen, maar die vanuit het standpunt van Andy heel logisch zijn. De irritatie escaleert dusdanig dat de papa resoluut Andy uit de auto zet. Hij wordt door een motorrijder opgepikt en al rijdend probeert Andy halsbrekende toeren uit te halen om in de auto van zijn ouders over te stappen. Papa heeft tijdens die helse rit niet door dat Andy op de motor zit. Hij denkt dat de motorrijder hem de pas wil afsnijden. Er ontstaat een wilde rit waarbij Andy gevaarlijke manoeuvres uithaalt om in de auto van zijn ouders te belanden.

De avonturen zijn burlesk, met veel overdrijvingen. De humor zit hem vooral in het contrast tussen het gebeuren en hoe Andy dit interpreteert. In zijn geest bedoelt hij het goed, maar alles valt faliekant verkeerd uit. De spanning wordt dermate opgebouwd dat de irritatie gestadig opklimt. Als lezer ervaar je de irritatie tot in elk zenuwuiteinde, maar tegelijk geniet je van de passages vol gevatte humor. De dialogen zijn herkenbaar met een goede karaktertypering van een papa die in discussies niet afgeeft en een oudere puberende zus die zich liever distantieert van haar jongere, zogenaamd onschuldig, broertje Andy. De scenario’s zijn dermate goed beschreven dat je de scènes heel goed kunt verbeelden en de burleske slapsticks levendig ziet gebeuren. Sommige avonturen zijn wat teveel uitgesponnen beschreven. In de kantlijn zijn ook kleine striptekeningen te zien, doorspekt met satirische humor.
Ik kan me voorstellen dat die humor jonge lezers aanspreekt. Ook moeilijke lezers worden aangesproken door de eenvoudige heldere taal. De zinnen zijn meestal bondig en Ik vermoed dat het eerder jongens dan meisjes zal aanspreken. Het scenario is turbulent, er gebeurt veel en je ziet het avontuur als een groteske film voor ogen.