Onverwacht

Wanneer Veronica Clarke, die alles heeft om het te maken in het leven, ontdekt dat ze zwanger is van haar vriendje Kevin, komen haar mooie toekomstdromen op de helling te staan. Na lang nadenken besluit ze om abortus te plegen, maar de kliniek het dichtste bij, is 1600 km van waar ze woont. Hoe daar te geraken zonder dat haar ouders iets te weten komen, is de vraag. Haar excentrieke ex-vriendin zal haar uiteindelijk uit de nood helpen. Het wordt een onvergetelijke roadtrip.

Een op en top Amerikaanse road movie die je in één ruk verslindt, want ze is spannend, met veel humor geschreven en toch niet oppervlakkig. Ook al is het thema 'abortus' geen onderwerp waar je lacherig over doet, toch is het een aanvaardbare beslissing van het hoofdpersonage die niet over één nacht ijs is gegaan. De protagoniste 'Veronica' had een plan: ze wordt achttien, wil naar de universiteit en haar eigen leven hebben. Niet zoals haar zus, die met drie kleine kinderen haar tijd doorbrengt bij mama. Maar vriendje Kevin had andere plannen met haar en maakte haar zwanger. Veronica kan geen kant meer op. Maar één ding is zeker: géén hypotheek op haar jonge leven in de vorm van een kind. Haar ex-vriendin Baily, het buitenbeentje van heel de school, en de brutaalste die haar tijd meestal alleen doorbrengt – ver van Veronica en haar vriendinnen –, zal Veronica naar de plek brengen waar abortus wettelijk mag. En dat is een heel eind. Het wordt een trip met veel obstakels onderweg, maar ook met hilarische toestanden. Zoals ontsnappen aan een man met heel duistere bedoelingen of in een wei terechtkomen vol met koeien, dat midden in de nacht de auto van Bailey het begeeft, en zelfs Kevin die hen achtervolgt om 'zijn' Veronica op andere gedachten te brengen. Naarmate ze dichter bij hun bestemming komen, groeit het vertrouwen tussen Veronica en Bailey, ook al zijn ze twee uitersten van elkaar: Veronica, beschermd en in een veilige omgeving opgegroeid; Baily, in de steek gelaten door haar vader als kind, en een wispelturige moeder met vele soorten vriendjes. Gaandeweg verdwijnen de verschillen wanneer Veronica ontdekt dat Bailey voor haar meer over heeft dan al haar sjieke en sexy vriendinnen samen. Maar wanneer de kliniek in zicht komt, wordt Veronica heel erg bang, want Bailey is opgestapt na een ruzie over de vader van Bailey. Bailey heeft ontdekt dat haar vader in de buurt van de abortuskliniek werkt en zoekt hem op – wat haar vriendin helemaal geen goed idee vindt. Wanneer Veronica voor Dokter Riviera zit die de ingreep zal doen, kan ze alleen maar denken aan Bailey: "Vier jaar lang hebben we geen woord gewisseld, maar opeens was zij de enige die ik bij mij wilde hebben... ik had alles verpest omdat ik mij beter voelde dan zij..."(p 196) Uiteindelijk gaat ze Bailey zoeken en staat deze haar bij in haar genomen beslissing. Ze keren naar huis terug, maar niets is nog wat het lijkt: Veronica is volwassen geworden op deze trip en ziet in wat voor schijnleven ze had voor de ingreep. Baily ziet in dat ze mensen moet leren vertrouwen en dat niet iedereen haar wilt kwetsen. In elk geval is er een vriendschap en vertrouwen gegroeid, en dat maakt hen sterker om verder te gaan met hun leven.

De tegenstellingen tussen de personages zijn groot en ook de torenhoge clichés over Amerika zijn juist. Toch geeft het verhaal een eerlijke inkijk in een samenleving die complex is, maar minder oppervlakkig dan het lijkt. Een heel ontroerend en sterk verhaal over onverwachte dingen die kunnen gebeuren in een jong leven. Dat vriendschap je heel sterk kan maken, is hier mooi beschreven.

Er is ook een nawoord maar dat was helemaal niet nodig. De vertaling is zeer goed.