Op avontuur met Kapitein Kwadraat

'Op avontuur met Kapitein Kwadraat' is het eerste boek in een nieuwe, fantastische serie met de ietwat vreemde naam Rekenpiraten. De ingrediënten van dit boek zijn een spannend piratenverhaal en heel veel leuke weetjes over het leven aan boord van een schip; bovendien leert de lezer op een speelse manier rekenen. Al ‘lezenderwijs’ leert de lezer samen met Jonas, het hoofdpersonage en de andere piraten rekenen, meer bepaald de tafels van vermenigvuldiging. Ook de deeltafels komen aan bod want een echte piraat moet weten hoe je de buit gelijk verdeelt.
Niet alle kinderen vinden rekenen makkelijk, laat staan leuk. De schrijver, Peter Smit, verwerkte allerlei sommen en leuke weetjes over cijfers en rekenen in de tekst. De lezer neemt de info in zich op en onbewust ga je mee in het uitrekenen van de sommetjes. Ook op de omslag en in de tekeningen zijn sommetjes op een grappige en originele manier weergegeven. Zo staat de cape van Kapitein Kwadraat vol met sommen, tot getallen in het kwadraat toe en op de armen van de piraten zijn de tafels duidelijk getatoeëerd.
Tussen de lijnen door komen verschillende emoties aan bod. Zo heeft Jonas schrik om er niet meer bij te horen als de andere piraten te weten komen hoe hij echt heet; Kapitein Kwadraat twijfelt aan zichzelf als hij niet dadelijk een oplossing vindt voor het cijfer-nulprobleem en Krijn vertelt Jonas dat hij soms wel eens eenzaam is. Een toegift bij dit actieverhaal.
Het originele zit hem natuurlijk in het feit dat het ouderwetse rekenen op een aangename manier in een verhaal verwerkt wordt. Leuk voor in de klas!