Opa en ik

Wie is er aan de voordeur? Een postbode, neen hoor, het is Opa! Opa en ik trekken erop uit. Buiten in de natuur wordt het een ware ontdekking. Rafi en Opa ontdekken mooie bloemen, een vinder fladdert weg en wat sluipt daar tussen de blaadjes? Ze beleven veel plezier bij de vijver. Wat is het fijn om in de natuur samen op stap te gaan!

Het kartonboekje is mooi en overzichtelijk opgebouwd. Op elke dubbele pagina beleeft de peuter een andere uitstap. Op de linkerkant kijk je naar een vijftal elementen uit de natuur en rechts ontdek je achter een flap hoeveel moois Rafi in het groen ontdekt. Zo maken Opa en Rafi er achteraf een plezierig zoekspelletje van om alles aan te wijzen en te benoemen.

Er komen vier thema's aan bod, het verhaal is overzichtelijk en speels uitgewerkt. De flapjes wekken nieuwsgierigheid op en zorgen voor een verrassingseffect waar baby's gek op zijn. De tekenstijl is lieflijk, er zijn veel details die het kind met de volwassene kan ontdekken. Alles is in een sobere stijl, heel eenvoudig en goed herkenbaar, geïllustreerd. De achtergrond is sober gehouden en alles is weergegeven in zachte pastelkleuren. Het boekje straalt een sfeer uit van rustig samen genieten. Bij Rafi zie je minimale verschillen in zijn aangezicht, maar Opa kijkt immer eender en is altijd in dezelfde positie getekend. Opa kon gerust met wat meer variatie in expressie en houding geïllustreerd zijn. Dat zou de uitstappen en de interactie tusen Opa en Rafi levendig versterken. De frisse heldere kleuren zijn heel uitnodigend en de tekeningen zijn mooi gestileerd. Een verfrissend kartonboekje.