Opa Kapitein en de reuzen

Opa Kapitein neemt zijn kleindochter Nina graag mee op pad. Vandaag verrast opa Nina met een tochtje naar de bergen waar reuzen wonen. Samen rijden ze doorheen het berglandschap en mijmeren ze over hoe reuzen zouden leven. Zouden ze net zoals hen zingen onder de douche? En zouden ze ook zo graag kwartet spelen zoals Opa Kaptein en Nina? Ze gaan ook heel graag uit eten. Hoewel er veel over de reuzen geweten is, heeft nog nooit iemand ze gezien. Een leuk voorleesverhaal over hoe een opa en een kleindochter samen op (fantasie)reis gaan.

In dit boek staan de illustraties van Angela Pelaez-Vargas centraal. De illustraties zijn bijna net zo groot als het boek zelf, wat ervoor zorgt dat ze meteen in het oog springen. De personages worden vormgegeven aan de hand van potloodtekeningen tegen een sobere achtergrond van zachte kleuren. De illustrator slaagt erin om doorheen haar tekeningen haar personages op een speelse manier tot leven te wekken. Bovendien zijn de tekeningen dynamisch opgevat. Op bijna elke pagina zijn de reuzen, Nina en haar hond en Opa Kapitein in beweging. Die dynamiek zorgt ervoor dat je je als lezer mee op avontuur waant. De reuzen zijn groot getekend in vergelijking met Nina en Opa Kapitein, wat bijdraagt aan de geloofwaardigheid. Kortom, op elke bladzijde valt veel te ontdekken.

Het verhaal van Opa Kapitein is gebaseerd op de eigen ervaringen van de auteur. Hoewel het autobiografische aspect een meerwaarde is, is de verhaallijn weinig verrassend. Het verhaal bevat weinig opbouw en weinig spannende of verrassende elementen. Het is dan ook goed dat de tekeningen in dit boek op de voorgrond staan.