Operatie cupido

Deesje en Charlie zijn beste vriendinnen. Ze willen samen een boek schrijven en dat uitgeven bij de uitgeverij waar Charlies mama werkt. Zij kan hen bovendien talloze tips geven. De verhaallijn hebben ze al bedacht want Deesjes ouders gaan scheiden en er is nog nooit een boek over gescheiden ouders geschreven door een kind. Ze vertellen hun eigen ervaringen in het verhaal. Charlie en Deesje smeden samen een plan om de vader van Deesje verliefd te laten worden op de moeder van Charlie. Maar of dat lukt, blijft de vraag.

Dit is een klassiek verhaal over ouders die gaan scheiden en kinderen die een plan bedenken. Het is eigenlijk een boek in een boek. Elk hoofdstuk wordt afwisselend geschreven in de ik-persoon door Deesje en Charlie. Er zijn verschillende verhaallijnen. Soms is er een intermezzo met schrijftips van Alexandra, de moeder van Charlie, of een stukje dagboek van Deesje. Tussen alle plannen door wordt tegelijkertijd op school een musical geoefend die zal worden opgevoerd op het einde van het schooljaar. Daarin spelen Deesje en Charlie de hoofdrollen. Het verhaal van de musical wordt ook beschreven. Dat verstoort het verloop van het eigenlijke verhaal. Die stukjes onderscheiden zich door de blauwe druk. Ook wordt er regelmatig verwezen naar zegswijzen die gebruikt worden door de volwassenen. Dat is wel leuk want jongeren gebruiken die minder en op die manier blijven ze actueel. Ook de uitleg daarbij wordt gegeven.

Over gescheiden ouders zijn al ettelijke boeken geschreven. In dit boek komen zowel de ouders als de kinderen aan bod. Het aantal personages blijft beperkt, zodat het verhaal gemakkelijk te volgen blijft. Het is heel herkenbaar voor tieners. Het boek is echter niet echt vernieuwend. Het leest wel vlot, de personages zijn duidelijk geschetst en de gebeurtenissen herkenbaar maar het ontbreekt aan originaliteit.