Operatie Pisang
Costa Banana 3
Rosa en Fico zijn de kinderen van president Fernando. Ze wonen in Costa Banana, een klein staatje in tropisch Centraal-Amerika. Als kinderen van de belangrijkste man van het land gaan ze natuurlijk niet gewoon naar school. Ze krijgen privéles van meester Gabriel. Rosa is dol op hem! Als de meester op een dag verdwijnt en enkel een briefje achterlaat waarin hij zijn ontslag indient vanwege een grote liefde, gelooft Rosa er niets van. Dat zou meester Gabriel nooit doen! Maar hoe ze ook probeert haar vader te overtuigen een onderzoek te starten, de president heeft 'belangrijkere' zaken aan zijn hoofd en vindt de ontvoeringstheorie van Rosa wat ver gezocht. Rosa en Fico krijgen voortaan les van Meester Manuel die samen met zijn nieuwe vriendin en stiefdochter, Julia, in het paleis komt wonen. Al gauw worden de meisjes de beste vriendinnen. Samen gaan ze op zoek naar de waarheid achter de verdwijning van meester Gabriël.
'Operatie Pisang' is het derde boek in de reeks Costa Banana, vernoemd naar het land van president Fernando. Lezers van de eerste twee boeken 'de gruwelijke generaal' en 'de ongelooflijke Ravi Ravioli' weten natuurlijk al hoe het eraan toegaat in Costa Banana. Douglas zet een met momenten zeer grappige versie van een dictatuur neer. Een dictatuur-karikatuur als het ware. President Fernando vindt zichzelf de belangrijkste man van het land en van zijn onderdanen verwacht hij niets minder. Zoals het een echte dictator betaamt, is hij waanzinnig rijk en verzint hij allerlei gekke wetten. De inwoners van Costa Banana leven op oorlogsvoet met het buurland Kosta Kanaria dat geregeerd wordt door alleenheerser Max Romero. Beide staatshoofden lusten elkaar rauw. President Fernando is dan ook uiterst beducht voor spionage en staatsgrepen. Een grappige manier om jonge kinderen al eens te doen nadenken over deze staatsvorm. Met dit uniek politiek landschap als achtergrond schreef Douglas een spannende detective met spionage-vliegen en verrassende wendingen. Het boek zit boordevol leuke zwart-wit illustraties door Elly Hees. Er valt op elk blad wel iets te bekijken. De eerste twee hoofdstukken worden een beetje gebruikt als een informatief overzicht. Je krijgt input over Costa Banana, de ruzie met Kosta Kanaria en verschillende belangrijke spelers. Dit vond ik als opener ietwat ontmoedigend. Maar zodra het verhaal echt van start gaat zit de vaart er meteen goed in. Het blijft spannend tot het einde. Ik hou niet zo van reeksen en was aanvankelijk wat terughoudend maar werd aangenaam verrast!
Bij verder onderzoek kwam ik terecht op de site www.costabanana.com waar je allerlei leuks over deze reeks kan vinden. Zoals bv. het recept van de befaamde bananansoep (naar een recept van President Fernando) die alle inwoners op vrijdag moeten eten. Of een poster die je kan gebruiken bij je boekvoorstelling. Top!