Otto rijdt heen en weer naar de stad

Otto vertrekt ’s morgens met papa naar de stad. In hun dorp is het rustig, maar hoe dichter ze bij de stad komen, hoe drukker het wordt. Ze rijden langs wegenwerken, door tunnels, langs wolkenkrabbers, langs het winkelcentrum, over de grote markt en langs het park. Na de carwash beginnen ze aan de terugweg naar huis.

Met deze combinatie van twee eerder verschenen boeken, ‘Otto rijdt heen en weer’ en ‘Otto in de stad’, haal je uren kijkplezier in huis voor alle leeftijden. Kleintjes kunnen op elk blad Otto en zijn papa zoeken, wat grotere kinderen detecteren de meest knotsgekke voertuigen: een auto in de vorm van een schoen of een telefoon, een citruspers als bootje, een strijkijzer of een potlood op wielen. Of alle mogelijke grappige details, zoals een schoolbus vol vissen of een zuigfles als tank. Oudere lezers zien de referenties naar een aantal plekken in Brussel: City 2, de grote markt, het Museum voor Schone Kunsten, het koninklijk park. En volwassenen speuren naar het oneindig aantal verwijzingen naar merken en bekende figuren zoals bijvoorbeeld Paul Vanden Boeynants in de slagerij met opschrift ‘VDB Pol’ of het vogelhuis ‘petit bird’ in de vorm van het welbekende koekje. Ook de woordgrapjes verstopt in de wegwijzers ‘go fishing’ en ‘went fishing’, of die naar 'OTTOroute' en 'kyOTTO' ontlokken een glimlach.

Dat je iets nieuws ontdekt telkens je het boek weer openslaat is hier echt wel letterlijk te nemen. Zo duurt het bijvoorbeeld iets langer voor je op het ‘mousoleom’ de woorden ‘spiegel’ en ‘man’ ontdekt, en de verwijzing snapt naar ‘Maus’ van Art Spiegelman. Tom Schamp schuwt ook de referenties naar zichzelf niet. Op talloze voertuigen en gebouwen vind je zijn naam terug, een keer zelfs inclusief URL. Rupsje Nooitgenoeg en R. Scarry zijn enkele linkjes naar werk van collega’s. Een boek vol prachtige illustraties waar je dus echt niet op uitgekeken geraakt. En alsof dat niet genoeg is, draai je aan het eind het boek om en gaan de zoektocht en het kijkplezier gewoon door, de hele terugweg lang.