Overal zijn reptielen

Overal zijn reptielen is een informatief boek over … uiteraard reptielen. De kaft is zeer aantrekkelijk. Vrolijke schildpadden zwemmen rond op de harde cover. Ze verschillen in kleur en hebben gouden stukjes in hun schild en poten. Er zit ook reliëf in de kaft wat sterk uitnodigt om eraan te voelen. Verschillende zintuigen worden geprikkeld, en je krijgt echt zin om in dit boek te gaan bladeren.

De eerste pagina geeft ons al direct de verscheidenheid van de beestjes weer. Krokodillen, slangen, de uitgestorven pteranodon …: het zijn allemaal reptielen. Een vraag rechts onderaan houdt de kijker alert en je krijgt de indruk dat dit wel eens een boeiend interactief boek gaat worden. De pagina verder heeft als titel: "Het is een reptiel! (Maar wat is dat?)" Fijn dat dit in het begin komt, want het antwoord op die vraag is niet altijd even duidelijk, voor jong én oud! En dan ... blijf ik wat op mijn honger zitten. Het is een korte omschrijving, op zich fijn. Kort en bondig is prima. Maar de zin: "De meeste reptielen leggen eieren, maar sommige baren hun jongen, net als zoogdieren." Punt. Meer wordt hier niet over gezegd en ik was nu net nieuwsgierig naar wat voorbeelden hierover. De rest van het boek is wat chaotisch bijeengesprokkeld. Het mist een beetje samenhorigheid.

Toch kunnen de fijne tekeningen en weetjes me boeien. Af en toe krijg je vragen of zoekopdrachten. Dat geeft het boek enige charme en het is leuk om samen op zoek te gaan wanneer je dit als voorleesboek hanteert.  Hou je van de tekenstijl en wil je kleine weetjes over reptielen opdoen, dan is dit een prima boek voor jou.

Van dezelfde illustrator verscheen ook al Overal zijn vissen en Overal zijn beestjes.