Paddenstoel & Co

Hoe een schimmelig netwerk het leven op aarde overeind houdt

Toegegeven, persoonlijk had ik niet zoveel met paddenstoelen en al zeker niet met schimmels. Maar toen ik dit boek alleen al langs de buitenkant zag, werd mijn interesse toch gewekt. De kaft sprak me onmiddellijk aan en door het boek bladeren, zorgde ervoor dat ik helemaal geboeid werd. Wat een meerwaarde om informatieve thema’s in een toegankelijke taal uit te leggen aan (in de eerste plaats) kinderen, maar even goed aan wat ouder. Staat er toch iets moeilijk geschreven, dan vind je dat in een paarse paddenstoel. Voorin het boek staat duidelijk aangegeven dat het extraatjes zijn. Bij moeilijke woorden staat de uitspraak genoteerd.

Het geheel werd zo geschreven dat je het bijna als een roman kan lezen. Heel wat informatie krijgen en willen blijven doorlezen, dat is een kunst op zich. In zeven grote hoofdstukken spreekt de auteur o.a. over het uitzicht, het nut, de gevaren, schimmels, de verschillende soorten rijken, samenwerkingen, waar gebruiken we ze voor … Zeer interessant allemaal! Helemaal achteraan vind je een schimmelwoordenboek en een duidelijk register. De schat aan informatie wordt aangevuld met duidelijke en eerder grappige illustraties. Tussendoor zijn er ook paginagrote foto’s te bewonderen.

Er werd zeer goed nagedacht over de vormgeving. Die is zeer verzorgd en mooi uitgebalanceerd. In de grote valkuil om zoveel mogelijk informatie op een blad te proppen, werd niet getrapt. Het boek heeft een stevige, zacht aanvoelende kaft. Dit boek past in een klasbibliotheek, maar ook voor thuis is dit een aanrader.

Na het lezen is mijn kennis over dit onderwerp veel ruimer geworden. Ik las dingen waarover ik nog nooit gehoord had. Een extra bewijs dat de doelgroep niet enkel beperkt is tot kinderen vanaf een jaar of tien.

Aanrader!