Pak de boef!

Speurboek voor jonge detectives

In dit boek vindt de jonge speurder twee keer drie mysteries en kan hij als een echte detective op zoek gaan naar de dader. Elk verhaal is opgebouwd als een dossier met paperclips, foto’s op een prikbord, een pagina uit de krant, een foto van de reconstructie, een overzicht van de verdachten, enz. Negen aanwijzingen, die bijvoorbeeld bestaan uit een briefje, een verhaal of bewijsmateriaal, moeten de lezer naar één van de tien verdachten leiden, die als echte boeven op een lijn gezet worden. Onderaan, ondersteboven en in spiegelschrift staat bij elk mysterie de oplossing.
Bij televisiezender CCQ is er een en ander aan de hand: het nieuws wordt verdraaid met een grappig verhaal, een presentator begint onbedaarlijk te lachen tijdens een live uitzending en de prijzenkast van de populaire quiz is leeggeroofd. Ook in de supermarkt loopt het mis: de directeur wordt na sluitingstijd gegijzeld en moet een hele berg bioproducten eten, klanten krijgen een gepeperde rekening omdat er met de kassa’s is geknoeid en de benzine van het benzinestation is gemengd met arachideolie.
Een gevarieerd, origineel en meeslepend doeboek dat stimuleert tot logisch en resultaatgericht denken. Door verbanden te leggen en te schrappen ontdek je wie de dader is. Misschien een wat te mooi ‘werkschrift’ waarin de jonge detective zelf zijn bevindingen kan neerpennen, verdachten moet schrappen, puzzels en codes ontcijfert. Het geheel is amusant, met grappige verhalen en toffe tekeningen. De opdrachten zijn gevarieerd, met puzzels van verschillende moeilijkheidsgraad, niet allemaal even gemakkelijk op te lossen.
Een beetje vreemd is dat de lezer zonder enige vorm van overgang van de televisie- in de supermarktmysteries terecht komt. In de oorspronkelijke Franse uitgave zijn dit twee aparte boeken. Het nieuwe is er ondertussen af - eerder verschenen reeds 'Wie is de dader?', 'Speur je mee?' en ‘Zoek de dader!’ - maar het concept blijft origineel. Een prettig tijdverdrijf voor jong en oud speurtalent!