Papa wil geen hond

Casper wil heel graag een hond maar dat ziet papa niet zitten. Met drie kinderen in huis is het al druk genoeg, zegt hij. Casper weet anders wel enkele goede redenen waarom hij een hond wil. Het is een vriend in huis, hij kan goed luisteren en bewaart geheimen als de beste. Op een dag gaan ze eten kopen voor de poes van oma. In de dierenwinkel verkopen ze niet enkel dierenvoeding maar ook dieren, waaronder de hond Elmo.

Een voorspelbaar prentenboek waarbij het thema herkenbaar is voor veel kleuters. Wie wil er op die leeftijd niet graag een hondje of een ander huisdier? Gelukkig wordt de boodschap meegegeven dat een dier in huis nemen heel wat verantwoordelijkheden met zich mee brengt. Een beetje vreemd is misschien toch dat de hond te koop is in een dierenspeciaalzaak, iets wat vandaag (gelukkig) niet meer kan. Misschien een verhaaltje dat ergens een tijd op een ‘denkbeeldige boekenplank’ is blijven liggen en nu pas uitgewerkt is? De voorspelbaarheid is wellicht niet storend voor jonge lezertjes.

De illustraties ogen oubollig en de hoofdtoon lijkt geel te zijn. Dat versterkt het gevoel dat de illustraties niet zo jong meer zijn, net zoals vergeelde foto’s. Misschien kan dat de bedoeling geweest zijn? De aanwezigheid van een smartphone op de achterbank spreekt echter tegen dat de illustraties even oud zijn als dat ze eruit zien. Speciaal zijn de perspectieven die gebruikt zijn bij sommige paginagrote afbeeldingen. Het lijkt een slordig getrokken foto waardoor het dieptezicht ietwat vreemd aanvoelt. Daarbij zijn er details op de voorgrond aangebracht die de aandacht van de luisteraar zeker zullen trekken. Bijvoorbeeld verschillende fruitsoorten op het keukenblad of bokalen met kriebelbeestjes in. Die visuele afleiding is nodig omdat er best wat tekst is om voor te lezen per blad. Een kleuter betrokken houden bij een verhaal brengt wel wat uitdaging met zich mee. Boeiend vertellen zal er meestal niet bij volstaan.

Zoals het hoort is dit een verhaal met een happy-end en zal papa zwichten voor een hond, of meer dan een …

Een sympathiek verhaaltje.