Pas op, piraten!

Dit is geen gewoon AVI-groeiboek maar een letterleesboek waarin piraten de hoofdrol spelen. De kleine piratenkinderen Das, Bas, Bel en Daan halen kattenkwaad uit maar gelukkig komt het steeds weer allemaal goed.
Letterleesboeken zijn ook groeiboeken op AVI-niveau maar ze zoomen dieper in op bepaalde struikelblokken van het leren lezen. Het omwisselen van b, d en p is bijvoorbeeld een leesfout die vaak voorkomt. Dit boek bevat extra veel woorden met b, d en p zodat jouw lezertje die letters goed kan oefenen. Deze reeks van boeken werd samengesteld door Vera Janssens (psychologe en logopediste), gespecialiseerd in leerstoornissen. Achteraan vind je nog enkele tips over hoe je met dit boek aan de slag kan.

Regelmatig vind je in het boek leuke zoekplaten waar je lezertje woorden moet zoeken die met een bepaalde klank beginnen of waarin een bepaalde klank voorkomt. Ik ben ervan overtuigd dat dit voor heel wat kinderen een leuke afwisseling is op het lezen van tekst. Omdat net b, d en p vaak voorkomen, komt de tekst nogal geforceerd over. Ik begrijp dat dit een ondergeschikt doel was bij het maken van een letterleesboek.

De illustraties zijn kleurrijk maar ook behoorlijk druk naar mijn gevoel. Sommige illustraties lijken ook te fel vergroot waardoor ze eerder wazig worden. Ik denk bijvoorbeeld aan de kat Bol op p.57. Net zoals op de kaft lijken alle tekeningen een beetje op een collage. Dat effect is leuk maar daardoor wordt het soms naar mijn gevoel wat teveel van het goede. Een waardevol boek voor beginnende lezers die moeilijkheden ondervinden bij het lezen van b, d en p.