Passie

'Passie' is het derde deel in de Fallen-reeks en gaat verder waar het vorige boek eindigde. Luce is in een Verkondiger – een schaduw die haar haar verleden laat zien - gestapt en landt in het Moskou van 1941. Ze komt zichzelf tegen in een vorig leven in de vorm van Luschka. Die heeft een geheime liefde Daniil, niet minder dan een vorige versie van haar grote en eeuwige liefde, Daniël. Met haar eigen ogen ziet ze hoe ze in vlammen opgaat wanneer hij haar passioneel kust. Waarom moet ze toch telkens doodgaan wanneer ze elkaar vinden? Ze stapt opnieuw de Verkondiger in om verder te graven in haar verleden, van Milaan in 1918, over Helston in 1854, tot Tahiti in 1775 en steeds verder terug in de tijd tot wanneer alles begon. Telkens weer ziet ze zichzelf in vlammen opgaan. De grenouille Bill die met haar meereist, leert haar zelfs hoe ze zich met haar vorige ik kan verenigen en dan beleeft ze het ook echt.
Parallel met het verhaal van Luce die wanhopig, maar vastberaden door de eeuwen heen reist om te begrijpen waarom er een vloek op haar liefde rust, loopt het verhaal van een al even wanhopige Daniël die haar achterna reist, maar haar steeds misloopt. Kan het zijn dat beiden misleid worden? Het boek eindigt in een ontmoeting met Lucifer, of is het Satan? We maken zelfs kennis met God in eigen persoon, zien de val van de engelen en Daniël die de verkeerde keuze maakt – of toch niet?
Een nogal langdradig verhaal, want hoewel de setting waarin Luce terechtkomt steeds anders is, is het verloop der dingen in elke tijd wel zeer voorspelbaar: ze vindt zichzelf, verenigt zich met zichzelf en zoekt dan zo snel mogelijk Daniël op. Dat tijdreizen is des te onwaarschijnlijker omdat ze zich wonderbaarlijk genoeg probleemloos aan duizenden jaren achteruitgang aanpast zonder dat iemand lijkt op te merken dat ze een compleet anachronisme is. En wat gebeurt er als ze de geschiedenis herschrijft? Benieuwd of hier in het vierde deel een fatsoenlijk einde aan gebreid wordt.