Patrick

Mira mist Khadi, haar beste vriendin die terug naar Mali verhuisde. Mira kreeg nog altijd geen antwoord op de vele brieven die ze schreef. Is Khadi nog wel haar beste vriendin? Of liggen al haar brieven in een grote stapel te wachten op het postkantoor? Verdriet en twijfel wisselen elkaar af. Mama gaf Mira een dagboek 'omdat het goed is om veel na te denken, en omdat ik moet leren de dingen los te laten'. Aarzelend gaat Mira erin aan de slag. 

Mauro denkt aan papa. Dat doet hij veel de laatste tijd. Toen ze bij hem in Polen op vakantie waren, hield hij zich weer niet aan hun afspraak. Daar werd Mauro boos en verdrietig over. Maar nu denkt hij dat hij misschien wel een goede reden had om zijn belofte niet na te komen. 

Katinka gaat in de vakantie bij haar opa logeren. De kinderen van de buren, Mauro en Mira, komen bij haar spelen. Dit vindt Katinka wel spannend. Als je iemand leert kennen, word je zelf ook een beetje nieuw. Ze wil heel graag dat ze haar leuk vinden. Dat ze na de zomer naar een nieuwe school gaat, omdat het op haar vorige school niet zo leuk was voor haar, kan ze maar beter niet vertellen. Maar wat kan ze dan wel vertellen? Een broer of zus heeft ze niet, dus daarover valt niet veel te zeggen. Maar dan weet ze het! Ze gaat vertellen over Patrick, haar aap ! Die is knettergek en grappig!

Verbeke schrijft in een vlotte, erg beschrijvende stijl. Het verhaal is opgedeeld in korte hoofdstukken waarin we de drie kinderen om de beurt aan bod komen. Mauro wil niets liever dan Patrick zien! Een echte aap! HIj kan niet wachten! Zijn oudere zus Mira is wat voorzichtiger. Een aap? Dat kan toch niet? Maar Katinka is zo overtuigend dat ze begint te twijfelen. Als Patrick ontsnapt, en na een wilde achtervolging in de supermarkt terecht komt, loopt alles in het honderd ... 

Met deze korte vertelling over waarheid, leugen en jezelf verliezen in je fantasie zet Verbeke aan tot nadenken. Er zullen dan ook vragen naar voren komen. Waarom heeft Katinka Patrick verzonnen? Merkte ze niet dat ze beter kon stoppen? Waarom liet ze het zo ver komen? Hoe zou ik/jij reageren als je dit overkwam? Achteraan krijgen we als nabespreking meteen een paar 'vragen om over verder te praten'. Wat is waar? Wat weet je en wat geloof je? Uiteraard kan je ook gewoon zelf aan de slag. Het verhaal van Katinka en haar gekke aap is een mooie kapstok om te filosoferen over waarheid. 

'Patrick' is het eerste jeugdboek van de hand van Annelies Verbeke. Ze schreef het voor de Maand van de Filosofie die in 2020 “waarheid” als thema had. Een verhaaltje over de grens tussen waarheid en leugen die soms op een heel dun touw balanceert.