Patroon

Op een dag gaat het vreselijk mis wanneer Mylo met zijn beste vriend Mees een oude kogel –die hij vond in de kast van zijn opa– met een hamer bewerkt in het bijzijn van zijn beste vriend. Mees sterft door de wegschietende kogel. Mylo moet alleen verder maar weet niet of hij nog verder kan met zijn leven.

Het verhaal is ingedeeld in drie hoofdstukken. In het eerste maak je kennis met Mylo die thuis zit en niet meer naar school gaat. Hij is in therapie maar de film van hetgeen gebeurd is stopt niet in zijn hoofd. Alleen bij zijn opa vindt hij rust want die stelt geen vragen. Als Amerikaan vocht hij ooit in Vietnam, en ook hij zit nog bedolven onder zijn traumatisch verleden. Op een dag wil opa zijn verleden uitklaren en ze vertrekken naar Amerika waar hij diende in het leger. Deel twee gaat over de reis in Amerika. Ze gaan op zoek naar Ben –de vader van Mylo– die zijn gezin kort na zijn geboorte in de steek liet om daar een ander leven te beginnen. Het wordt een zware reis omdat Mylo het verhaal van het oorlogsverleden van opa leert kennen. Ook de ontmoeting met de vader van Mylo draait op niets uit. In deel drie ronden ze hun reis af, is alles gezegd. Mylo twijfelt, weet niet of hij wel terug naar Nederland wil en schrijft afscheidsbrieven naar zijn mama en opa. Uiteindelijk, na een toevallige ontmoeting met een meisje, besluit hij toch terug mee naar Nederland terug te keren. Zijn opa heeft hem nodig want hij begint veel te vergeten en is dikwijls in de war.

In het begin van het boek moet je als lezer wennen aan de manier waarop het verhaal vorm krijgt. Een beetje afstandelijk worden de gevoelens van Mylo geschetst; hoe hij zich voelt en gedraagt na het gebeurde. Pas in het tweede deel kom je helemaal in het verhaal wanneer opa begint te vertellen over zijn vreselijke tijd in Vietnam. Hij is er nooit overheen gekomen en heeft zijn zoon Ben nooit zijn liefde kunnen tonen. Het verband tussen opa en kleinzoon wordt hechter naarmate opa eerlijk over zijn verleden praat. De reis naar Amerika is voor Mylo en zijn grootvader een  ware catharsis.

Een boek dat beklijft omdat het een eerlijk relaas geeft over hoe een leven kan vastlopen door gebeurtenissen die je niet koos.

Marco Kunst is niet aan zijn proefstuk toe en heeft al veel boeken in allerlei genres geschreven. Dit is een boeiend maar pijnlijk verhaal dat doet nadenken.