Paul Poiret

Dromen van de Oriënt

Het verhaal gaat over de Fransman Pierre Poiret, een grote modevernieuwer, die leefde aan het begin van de twintigste eeuw. Hij heeft eigen grootse ideeën, maar mag deze niet uitvoeren van zijn baas. Hierdoor gaat hij zijn eigen pad zoeken. Pierre gaat op ontdekkingsreis naar de Oriënt. Hij vindt nieuwe inspiratie en keert vol van nieuwe indrukken en kleuren terug naar Parijs. Hier maakt hij – dankzij zijn vernieuwende creaties - van de eens grijze stad een stad vol kleur.

Een dromerige kaft, vol kleur en details doet je naar het boek grijpen. Ook bij het bekijken van de illustraties in het boek kan je steeds verder wegdromen. Een eigen verhaal ophangen aan de prenten, met behulp van de korte samenvattende tekst op de achterflap, lukt helemaal.

Jammer dat de tekst zo ondermaats is. De tekst blijft – in tegenstelling tot de illustraties – heel statisch en vlak. De gekozen woorden vormen geen match met de illustraties en bieden weinig meerwaarde. Voor kinderen worden moeilijke woorden als couturiers, hofsleep en defilé niet geschuwd. Wanneer je deze allemaal moet uitleggen, raak je de vaart van het verhaal wat kwijt.

Een nieuwe titel in de serie kunstprentenboeken van het Gemeentemuseum Den Haag.