Payback
Margje Woodrow's Payback is een spannende jeugdthriller die actuele thema's als cyberpesten, online reputatie en de grenzen van sociale media behandelt. Ze is gekend bij de jeugd door andere spannende en sterke verhalen die ze reeds schreef.
Het verhaal neemt ons mee naar het Zonnebloemcollege waar een geheimzinnig GossipGirl-account actief is. Jongeren kunnen hun sappige verhalen insturen. Hoe sensationeler het verhaal, des te meer kans om een geldprijs te winnen. Maar de lijn tussen spel en ernst vervaagt snel wanneer ook situaties in scène worden gezet of gemanipuleerd worden. Zo komen er levens op het spel te staan. Roddels en geheimen worden onthuld en iedereen is verslaafd geworden aan de laatste updates.
Woodrow heeft zich goed verdiept in het leven van de jongeren en het TikTok-gebeuren. Je waant je snel zelf weer een tiener die de druk voelt om ergens bij te horen en zelf niet kop van jut te worden. Het verhaal wordt verteld door Laurie en door de persoon die achter het mysterieuze GossipGirl-account zit, en dat steeds begint met 'Lieve B' en afsluit met 'XOXO'. Je wordt het hele verhaal meegezogen in de zoektocht wie er achter dit account zit. Laurie geraakt ongewild verstrikt in die duistere wereld. Ze wordt betrokken in een filmpje over een klasgenoot dat in scène wordt gezet. De klasgenoot is nu al enkele dagen niet op school. Hopelijk niet weer een geval van zelfmoord door schaamte of pesterijen? Twee 'vriendinnen' van Laurie pushen haar om nog zo'n filmpje te maken, maar daar voelt ze zich alles behalve goed bij. Wanhopig probeert ze te voorkomen dat het reeds gemaakte filmpje gepubliceerd wordt. Maar de prijs die ze daarvoor moet betalen is zeer hoog ... Dat zet een reeks gebeurtenissen in gang waarbij de spanning voortdurend oploopt. Hoe ver gaat ze om te voorkomen dat het filmpje viraal gaat?
Woodrow weet de lezer moeiteloos mee te slepen met een vlotte schrijfstijl en korte hoofdstukken vol cliffhangers. Het verhaal bouwt langzaam op en je hebt dus wel wat geduld nodig om te weten te komen wie er achter het account zit. De personages in het boek voelen realistisch aan; de angst en machteloosheid die Laurie ervaart, maken indruk. Payback laat zien hoe gevaarlijk de drang naar online sensatie kan zijn en hoe snel iemand slachtoffer kan worden van digitale manipulatie.
De cover van het boek, naar ontwerp van Aleksandr Kichigin, oogt druk en dynamisch, vol met afbeeldingen van gsm's. Die drukte en moderne technologie geven goed het dagelijkse leven weer van de jeugd. Het chaotische design wekken nieuwsgierigheid op en geven een indruk van spanning en actie, dewelke goed past bij de titel Payback. Een goede eigentijdse cover die inspeelt op de belevingswereld van jongeren.
Dit boek is dus zeker een aanrader voor jongeren die houden van spannende verhalen met een actuele en relevante boodschap. Het laat je nadenken over de impact van sociale media en de gevaren van cyberpesten zonder belerend te worden. Payback is niet enkel een thriller maar ook een waarschuwing: hoe ver ga je voor online roem?