Pien is niet bang

Pien is een meisje dat over zichzelf zegt dat ze nooit bang is en alles durft. Ze durft heel hoog schommelen, haar haar laten knippen door de kapper, de poes aaien, ... Ze durft zelfs helemaal alleen in het donker te slapen. Of is ze dan misschien toch een beetje bang? Gelukkig kan ze beer bij zich in bed nemen, dan voelt ze zich echt niet bang.
Eenvoudig verhaaltje over dapper zijn. De typische zaken waar jonge kinderen bang voor kunnen zijn, komen aan bod. Het taalgebruik is heel eenvoudig en zeer repetitief. Bij elke illustratie wordt eerst beschreven wat Pien durft en telkens opnieuw wordt geëindigd met 'want ik ben echt niet bang'. Hierdoor wordt het boekje voorspelbaar maar ook een beetje saai.
Ook de illustraties zijn altijd op dezelfde manier opgebouwd maar dit geeft wel een houvast. Via een afbeelding op het uiterst rechtse deel van elke dubbele pagina wordt al een hint gegeven over het volgende thema. Dit bevordert zeker de interactie met het kind tijdens het voorlezen.
Je ziet Pien in de verschillende situaties. Haar mimiek geeft op sommige tekeningen duidelijk weer hoe ze zich voelt zoals wat triomfantelijk bij de dokter en geconcentreerd maar toch wat angstig bij het beklimmen van de trap. Haar totale lichaamshouding is echter zeer statisch en weinig gevarieerd.
Dit boekje kan een aanleiding zijn om met jonge kinderen te praten over bang zijn en wat ze allemaal al durven.