Pippi is altijd de sterkste

In deze vereenvoudigde versie van het bekende boek over Pippi Langkous, werden de hoofdstukken telkens korte stripverhaaltjes, zoals Pippi en sterke Adolf, Pippi gaat naar school, …
De originele illustraties van Ingrid Vang Nyman uit de jaren '50 werden in deze uitgave behouden. Met een aantal basiskleuren en dikke zwarte lijnen schept Nyman de eenvoudige, maar bijzondere wereld van Pippi Langkous. Wanneer je als Vlaams kind opgroeide met de prenten van Carl Hollander, zijn de prenten van Nyman even schrikken. Waar Hollander koos voor een gigantisch kleurenpallet en veel details, staan deze prenten daarmee in schril contrast. Maar er valt voor beide stijlen iets te zeggen.
Wat wel jammer is aan deze uitgave, is de vorm: het stripverhaal. Het is niet zo dat de bekende verhaaltjes totaal niet tot hun recht komen, maar we missen wel iets fundamenteels: de vertellersstem van Astrid Lindgren. Nu werden de dialogen sterk vereenvoudigd en doen ze nogal houterig aan.
Er is ongetwijfeld belangstelling voor Pippi in stripvorm, maar als ik mocht kiezen, dan koos ik voor het traditionele verhaal met de krachtige vertelcontinuo van Lindgren.