Plasticsoep

'Plasticsoep' is het vierde en nieuwste boek in de 'Klimaatjes-reeks' van Clavis waarin ze kinderen willen laten kennismaken met actuele milieuproblematiek. Aan de hand van een speels verhaal wil het boek kinderen tonen dat kleine acties een groot resultaat kunnen opleveren en dat een mooiere wereld begint bij jezelf.

De Klimaatjes zijn een bonte bende bosdieren: Kikker, Mol, Vos, Uil, Egel, Duif en Muis. In dit verhaal trekt het zevental naar zee voor een dagje zon en plezier. Wanneer Kikker een plons in het water neemt, komt hij boven als een waar zeemonster. Meer zelfs, een plastic zeemonster! Er kleeft allemaal afval aan zijn lijf door de plasticsoep in zee. Tot overmaat van ramp gaat Duif op de vlieger van Muis zitten. Gelukkig heeft Kikker een idee!

'Plasticsoep' is een positief verhaal op maat van de leeftijdscategorie (5+), actueel en als thema zeker relevant. Toch is het verhaal soms wat langdradig en belerend. Ook het taalgebruik staat soms ver van de leeftijdsgroep waar het voor geschreven is. De tekeningen zijn helder, vrolijk, duidelijk … maar ook niet meer dan dat. Over het algemeen is het boek zeer bruikbaar om te doen waarvoor het geschreven is: kinderen bewust maken van actuele milieuproblematiek. Als (voor)leesboek is het misschien net iets minder interessant.