Poepen beren in het bos?

De titel is misschien ietwat misleidend: we gaan het niet louter hebben over de drollen van beren, maar over deze fascinerende dieren in het algemeen. Maar ook over hun drollen natuurlijk! Je wordt begroet door de schrijver en tekenaar. Vanuit het basiskamp, het Berenkamp, vertrekken we op trektocht. "We gaan op berenjacht. We gaan een hele grote vangen!" Niks van! We gaan ze vanop een afstandje bekijken en leren de mooiste weetjes over de gekende en minder gekende soorten. Wat eten ze? Welke soorten zijn er en hoe onderscheid je ze? Welke soorten bestonden er vroeger? Hoe communiceren ze ...? Dat, en ja natuurlijk, zoveel meer over ... de beer! 

Het leuke aan deze gids is hoe compact-ie is, terwijl er wel enorm veel wetenswaardigheden over beren instaan. Geen duffe foto's van beren in de verte, maar wel frisse prenten spatten van de bladen. Heb je even geen zin om te veel te lezen? Ik ben zeker dat je heel wat ontdekt in de prenten. Ze vinden daarbij een goed evenwicht tussen de snoezige beren, maar wel de voldoende duidelijkheid dat het geen knuffelbeestjes zijn. Bovendien zijn de prenten heel helder, doordat ze een doorsnede tonen, of lichte overdrijving gebruiken om bepaalde zaken aan te duiden.

Alle pagina's die je te zien krijgt zijn dan wel vol kleuren en zaken om te ontdekken, de teksten vallen daardoor weer op: die zijn op heldere plekken op de pagina's, in volle rust geplaatst. Zo glijdt je oog er (on)gewild toch gemakkelijk naar toe. De informatie die gegeven wordt is helder, kort en vrolijk omschreven. Er zijn weinig herhalingen, waardoor je ook de compactheid van het boek voelt tijdens het lezen. Je kan er dus aan een stevig tempo doorheen bladeren, maar ook je tijd nemen om het op gepaste momenten een beetje in verder te lezen.

Wil je een spreekbeurt doen over beren, dan is dit boek misschien net niet gestructureerd genoeg. Maar zal je zin krijgen om alles te weten te komen over beren? Dat kan ik je zeker wel beloven!