Pony

Na Wonder – de eerste roman van Palacio – was ik erg benieuwd naar zijn nieuwe verhaal over Silas, de verdwijning van zijn vader en Pony. Hoe volg je zo'n succes op? En een mogelijk antwoord is door het helemaal over een andere boeg te gooien.

In de voetnoot van de auteur kan je volgende zin lezen “Ik heb jarenlang research gepleegd voor dit boek, en ik hoop dat het niet merkbaar is.” en dat klopt voor mij helemaal. Het boek is zo kundig opgebouwd en bevat veel kennis, maar die zit zo mooi vervat in het verhaal, dat de feiten het verhaal mee dragen en authenticiteit geven. Alles wordt verteld om een reden. Over elke zin, zelfs over elk woord is hard nagedacht. En dat resulteert in een ontroerend verhaal over een dappere twaalfjarige – die eigenlijk helemaal niet zo dapper is – maar die niet wilt opgeven, want hij weet dat zijn vader hem nodig heeft.

Vanaf de eerste pagina word je meegenomen in het verhaal dat zich afspeelt in lang vervlogen tijden van net na de Amerikaanse Burgeroorlog, in een Amerika van eind 1800. Silas trekt door de bossen, geholpen door geheimzinnige vrienden. Een pony, een ingebeelde vriend en een oude sheriff. Naast de verhaallijn over Silas’ zoektocht naar zijn vader, maakt de auteur frequent zijsprongetjes. Daardoor wordt het verhaal niet ingewikkeld, maar slaagt ze erin je de personages beter te laten kennen. En wordt het verdiept met kleine verhalen, die heel veel verklaren.

Een prachtig jeugdboek, voor misschien net iets oudere lezers dan de lezers van Wonder. Met een heleboel boekentips van de auteur. Voor lezers die zich graag nog wat meer willen verdiepen.