Prutje

Een aangrijpend verhaal dat uniek ondersteund wordt door de illustraties van Linda Faas. Weer een mooi staaltje samenwerking van auteur en illustrator. Dit duo creëerde al eerder samen boeken. Ik had eerder al eens kennis gemaakt met: Bens boot. Mooi boek, maar Prutje is toch van een niveau hoger.

Prutje is geen naam, maar wat hoofdpersonage Hens beschrijft als zijn wereld. Een wereld waarin hij te weinig eten heeft, elke dag hard moet werken voor weinig geld en er geen enkel plezier bestaat. Hens kan niet geloven dat dit het nou is, dat er niet méér bestaat. De wereld waarin hij leeft kan je vergelijken met de film Daens. Hens werkt ook in een fabriek en moet tegelijkertijd nog voor zijn kleinere broer Walm zorgen. En Walm is geen gewone jongen, maar ééntje die niet mee kan met rest. Heel erg vindt Hens die zorg niet, want de liefde die hij voor zijn kleine broer voelt, houdt hem op de been.
Na een flinke ruzie met zijn ouders trekt Hens er op uit. Op zoek naar beter. Walm achtervolgt hem en ze komen Vijf tegen. Vijf is overtuigd van het bestaan van een land waar alles beter is. Vanaf dan trekt het trio naar het beloofde land. Het is niet gemakkelijk, maar ze vinden dit beloofde, kleurrijke land. Maar is dit nu waar Hens wil wonen voor de rest van zijn leven?

Je kan dit boek moeilijk wegleggen. Het leest als trein en verveelt geen seconde. De verschillende manieren waarop elk van het trio naar de wereld kijkt en hoe ze elkaar beïnvloeden is boeiend en grappig. Geen enkele lezer zal geen sympathie krijgen voor de vrolijke Walm die kan genieten van de kleine dingen in het leven. De puberale opstandige Vijf heeft trekjes waarin menig lezer zich zal in herkennen. En de serieuze Hens heeft een verantwoordelijkheidsgevoel waar je alleen maar bewondering voor kan hebben.
Linde Faas slaagt er geweldig in om telkens met mooie tekeningen het verhaal te ondersteunen. Het donkere Prutje tegenover de kleurrijke wonderlijke stad. Op de kaft geeft dit het helemaal weer. En gelukkig kan je regelmatig genieten van die geweldige tekeningen die de sfeer weergeven doorheen het boek.