Racisme: stop de pijn

Helaas, racisme is nog steeds een brandend actueel thema. Schandalig veel mensen ondervinden er pijn van en toch blijkt het iets te zijn wat niet klein te krijgen is. Ikrame Kastit en Naima Charkaoui sloegen de handen in elkaar om hun steentje bij te dragen aan het stoppen van die oneerlijke pijn. Ze schreven een soort van handboek dat bruikbaar is voor iedereen die op één of andere manier te maken krijgt met racisme en de pijn ervan wil stoppen. Slachtoffers, jong, oud, mensen uit de buurt van slachtoffers, ouders, opvoeders, begeleiders, leerkrachten, jeugd- en buurtwerkers … het maakt niet uit wie! Wie dit boek ter hand neemt, draagt zijn steentje bij aan het beetje bij beetje beter maken van de wereld als bondgenoot tegen racisme. Dit kinder- en jeugdboek is gebaseerd op het boek voor volwassenen, Racisme. Over wonden en veerkracht van Naima Charkaoui. Zoals zo vaak: het is niet omdat dit boek als kinderboek bestempeld wordt, dat het niet waardevol is voor jeugd én volwassenen. Integendeel zelfs.

In een vlotte, duidelijke maar vooral toegankelijke taal wordt uitgelegd wat racisme is en dat het in verschillende gradaties bestaat. Aan de hand van casussen wordt duidelijk weergegeven welke impact racistische uitlatingen hebben op het slachtoffer. Maar ook wat je als getuige best wel of juist niet doet. Je wordt uitgenodigd om een bondgenoot tegen racisme te worden. Handige tips & tricks kunnen je daarbij helpen. Ook de valkuilen van het troosten van slachtoffers worden aangekaart. Niet onbelangrijk: een slachtoffer zelf vindt ook nuttige dingen in het boek. Voor wie de uitleg juist bedoeld is, wordt met aparte icoontjes aangeduid.

Regelmatig wordt er via “werkblaadjes” gepolst naar eigen ervaringen. Die zijn verwerkt in het boek, maar handiger is nog dat je ze online kan terugvinden en printen – en ze dan bijvoorbeeld in de klas kan (her)gebruiken.

Ook al is het boek zeer duidelijk, er werd werk gemaakt van een woordenlijst die achteraan in het boek terug te vinden is. Ook de kinderrechten en extra informatie voor volwassen begeleiders vind je daar terug. Het boek heeft een aantrekkelijke lay-out en nodigt uit om doorbladerd en gelezen te worden. Het leent zich om in de klas gebruikt te worden, maar je kan er ook alleen mee aan de slag.

Zeker de moeite waard!