Reis naar de diepzee

Professor Astrokat

In het vierde deel van deze reeks neemt professor Astrokat je mee op reis naar de diepzee. Hij vertelt je daarbij hoe de oceaan tot stand is gekomen en laat je kennismaken met de verschillende onderdelen van een schip, de ligging van alle oceanen, de dieptezones ervan en alle wezens die je er tegen kan komen. Ook het Groot Barrièrerif, de Galapagoseilanden, Antarctica en de Noordpool komen aan bod. Afsluitend wijst hij op de gevaren die het leven in de oceaan bedreigen, en wat je zelf kan doen om die negatieve evolutie af te remmen. 

De zogenaamde reis van professor Astrokat is een relatief zwak kader om gigantisch veel info over de oceanen te geven. Ondanks de ontzettend drukke bladzijden is het niet moeilijk er telkens stukjes uit te pikken om te lezen: de intro, kadertjes, wist-je-datjes ... De tekst is wel heel sec en slaagt er niet helemaal in me te boeien. Moeilijke woorden als ecosysteem of organismen staan in vet gedrukt en worden in een woordenlijst achteraan uitgelegd. Maar niet alle woorden in het vet worden verklaard, en bij “gesmolten” bijvoorbeeld vraag je je af waarom het überhaupt in het vet staat.

Bijzonder aantrekkelijk daarentegen zijn de illustraties. Ze zorgen vooreerst voor eenheid, wat vaak ontbreekt in informatieve boeken met foto’s. Ze maken allerlei predatoren en organismen ook minder eng, en dus toegankelijker voor jongere kinderen. Het prachtige kleurenpalet, de vrolijke schutbladen, het aangename materiaal voor de cover en het grote, vierkante formaat vormen samen een zeer fraaie uitgave.