Reisbureau Wereldvreemd

Open de koffer en spring erin!

Flick (kort voor Felicity) verhuist naar een nieuw dorp met haar ouders en kleine broertje. Op één van haar verkenningstochten komt ze terecht bij Jonathan, in reisbureau Wereldvreemd. Daar boek je geen vliegtuig naar de Malediven, maar stap je in – of eigenlijk door – een koffer en reis je naar één van de andere werelden van het multiversum.

In één van deze werelden is Jonathan's vader verdwenen, en Jonathan en Flick gaan samen op onderzoek uit. Wanneer ze in Vijflichtenstad komen, merken ze dat de stad in gevaar is. Gebouwen, straten en mensen lijken zomaar te verdwijnen. Samen proberen ze de stad en hun inwoners te redden, voor alle magie verdwenen is. En daarmee ook Vijflichtenstad.

Het boek komt rustig op gang. Pas over de helft van het boek komt er wat vaart in het verhaal. Dan wordt ook duidelijk dat een grote rode draad (de verdwijning van Jonathans’ vader) niet in dit verhaal zal opgelost worden. Er gebeuren echter voldoende dingen om dit deel van het verhaal zeker boeiend te houden. Het verhaal is best spannend, en je merkt een mooie groei bij beide hoofdpersonages. Vooral bij Jonathan merk je een grote evolutie in zijn gedachten en acties. En Flick leert hoe ze met magie kan omgaan en welke kracht ze heeft.

De vormgeving van het boek is heel fijn. Een stevige hardcover, vormgegeven als een ouderwetse koffer, wat zeker past bij het verhaal. Aan de binnenkant zit nog een cadeuatje verstopt in de vorm van stickers van de steden waar Flick en Jonathan naartoe reizen in het boek.

L.D. Lapinski, een Amerikaanse auteur, schreef met “Reisbureau Wereldvreemd” haar eerste deel van een trilogie over de twaalfjarige Flick. Momenteel werd enkel het eerste deel al vertaald naar het Nederlands. In het Engels wordt het tweede deel “The Edge of the Ocean” uitgebracht in april 2021. Het boek kan je terugvinden op een aantal Engelstalige lijsten voor veelbelovende boeken zoals the Sainsbury Children's Book award en the Branford Boase Award.