Ren voor je kippenleven!

De serie voor eerstelezers waarin De Kippetjes een hoofdrol spelen begon met een boekje over kipje Karmen die de zee wilde zien en helemaal alleen op weg gaat. De avonturen van Karmen en Vuurhaan, hun kinderen Kukel en Karamel voorzagen al menig beginnende lezer van spanning, humor en avontuur.
Dit keer is er ruzie in het kippenhok. De jonge haantjes gaan aan het vechten, terwijl drie vossen Kukel en zijn vriendjes ongemerkt ontvoeren. De drie vosjes blijken echte jagers die hun vader willen verrassen met een vette prooi. Karamel twijfelt niet: ze moeten de jongens  gaan redden. Zorra, het vossenmeisje, wil hen de weg wel tonen naar het hol. Na enige omzwervingen komen ze vlakbij de plek waar vader vos de drie haantjes op een barbaarse manier wil laten vechten tot de dood. Gelukkig heeft Karamel een plan.
De boekjes uit deze serie verschillen onderling van avi-niveau. Dit boekje van avi-niveau M5 is geschikt voor het midden van het derde leerjaar en het kan ook voorgelezen worden aan kinderen vanaf vijf jaar, althans zo wordt het gezegd op de kaft. Persoonlijk vind ik het verhaal soms  verwarrend, zelfs voor een ervaren lezer. Tekst en prenten staan soms wat door elkaar op het blad en springen van de ene naar de andere plek (nu eens bij de vossen, dan weer bij de kippen), wat echt wat denkwerk vereist. Een beginnende lezer zal zich toch extra moeten concentreren, en of een vijfjarige het verhaal zal kunnen volgen al luisterend is maar de vraag.
Al bij al is dit een amusant boekje, maar geen topper.