Ridder Lot en ridder Lans

In dit A4-leesniveau boekje staan drie verhalen over ridders: ridder Lot, ridder Lans en de blauwe ridder: ridder Lot en ridder Lans en de vrucht van de bikkieboom en ridder Lot en ridder Lans en het rare tafeltje. De verhalen zijn nog eens onderverdeeld in aparte hoofdstukjes, heel keurig en mooi ingedeeld. Lot en Lans zijn zus en broer. Elke dag maken ze een ander ridderverhaal en fantaseren erop los. Met kartonnen dozen maken ze voor zichzelf een ridderpak en een zwaard. Does, de hond, dient als strijdros. Ze beleven de gekste avonturen. In het eerste verhaal ontmoeten ze een reiger met een zwaard en moeten ze een raadsel oplossen. Verder op hun weg komen ze een huilende blauwe ridder tegen die zijn paard kwijt is: ontvoerd door de Griffioen hoog in een nest. Het wordt een zware klus, maar het lukt om het paard te bevrijden. En de blauwe ridder blijkt nu een betoverde prinses te zijn. Avontuur geslaagd! 

Het tweede verhaal gaat over een draak die de vrucht van de prachtige bikkieboom ontvreemd heeft. De boom geeft maar één vrucht per jaar. Gelukkig is de keeshond van de partij (hij komt ook al voor in het eerste verhaal) die de paarse vrucht probeert te redden, maar ze valt helaas in een kloof. Gelukkig komen de ridders eraan, en ja, eind goed al goed.

In het derde verhaal moeten de twee — ondertussen befaamde — ridders een verdwenen tafeltje opsporen dat toebehoort aan koningin Sahar. Het is haar ontvreemd door de Eenhoorn nadat die twee in onmin zijn gevallen. De eenhoorn waakt over het paarse tafeltje. Gelukkig komen ze alweer de reiger tegen die hen de weg wijst en ook de keeshond is van de partij. Ze lossen de problemen op die zich onderweg voordoen en brengen het paarse tafeltje terug naar koningin Sahar.

De illustraties van Jan Jutte geven het boek een heel mooie frisse look. Ze zijn sprankelend en vol humor getekend, de afgebeelde dieren zijn krachtig en levendig neergezet. Ook de kleuren zijn fris, helder en warm. Alles is mogelijk in deze verhaaltjes en de humor is nooit ver weg. Ook de vreemde mythische dieren geven een magische toets aan het geheel. En wanneer ridder Lot en ridder Lans uiteindelijk moe van hun avonturen thuiskomen, zegt papa gewoon: ‘Kom gauw aan tafel het eten is klaar.’ Heerlijk is het wegdromen in dit mooi verzorgde boekje.