Ridder zonder hart

'Ridder zonder hart' is een (ont)spannend spookverhaal van de Duitse jeugdauteur Cornelia Funke. In Salisbury, waar de elfjarige Jon tegen zijn zin op kostschool wordt gestuurd, blijken de spoken welig te tieren. Jon wordt aanvankelijk verteerd door heimwee, maar hij krijgt geen tijd om zich in zijn verdriet te wentelen. Reeds op zijn tweede kostschooldag wordt hij belaagd door een groepje moorddadige geesten. Deze koesteren blijkbaar een eeuwenoude wrok tegen alle afstammelingen van de Hartgills, en laat dat nu net de familienaam zijn van Jons moeder. Gelukkig wordt Jon in zijn strijd tegen de volhardende schimmen bijgestaan door zijn klasgenootje Ella en vooral door haar oma die een echte geestenkenner is. Dankzij hen komt Jon in contact met de ridder zonder hart, nog een rusteloze geest, maar wel een zonder kwade bedoelingen.
Het verhaal is bijzonder onderhoudend en grappig geschreven en focust niet enkel op de spokenjacht. Op een terloopse en ontwapenende manier legt Jon, die als ik-verteller zelf het woord neemt, zijn diepere gevoelens bloot. Op p. 57 bijvoorbeeld ontmoet Jon voor de eerste keer de ridder zonder hart wat hem de volgende bedenking ontlokt:"‘Hij zag er zo prachtig uit. Precies zoals de ridders van wie ik droomde […] met een zwaard dat onoverwinnelijk maakte en een harnas dat beschermde tegen alles wat een kind van zes angst aanjaagt: grotere kinderen, valse honden, onweer in de nacht en de vraag van je kleine zusje wanneer je vader nu eindelijk terugkomt".
De elfjarige Jon blijft zijn overleden vader missen. Hij heeft het er vooral moeilijk mee dat zijn moeder een nieuwe vriend heeft, een ongeschoren tandarts dan nog wel. In Jons ogen is ‘de baardaap’ zoals hij hem noemt, verantwoordelijk voor zijn ‘verbanning’ naar de kostschool. Wat Jon betreft, zal het nooit goed komen tussen hem en de baardaap, maar dat zal in de loop van het verhaal toch verrassend anders uitdraaien.
'Ridder zonder hart' is een veelzijdig boek: spanning, avontuur, magie, verlies, heimwee, vriendschap en misschien zelfs een vleugje verliefdheid, het komt allemaal aan bod op een entertainende manier. Voor kinderen vanaf tien jaar die houden van humor en avontuur.