Ronnie de roerdomp
en het geheim van het moeras
Vogelkenner Suus trekt er vaak op uit om vogels te spotten in het moerasgebied van Lisdoddedorp, waar ze woont. Gewapend met een eigen logboek speurt ze het luchtruim af om vogels te identificeren en haar eigen kennis te verrijken. Op een winterse dag loopt zo’n uitstapje slecht af: Suus zakt door een wak en wordt van een gewisse dood gered door Ronnie de roerdomp. Een ‘lifer’ van formaat voor Suus, die amper van de schrik bekomen ontdekt dat ze een wel erg babbelziek exemplaar aantrof. Ze kan met Ronnie praten, en een langvergeten legende wordt nieuw leven ingeblazen. Ondertussen verblijft de oma van Suus, die met haar de passie voor vogels deelt, in een woonzorgcentrum waar haar geest verder wegdrijft door dementie. Enkel onverwachts, als Suus alleen is met haar, lichten haar ogen en geest opnieuw op en spreekt ze Suus toe in raadsels – die doorheen het boek stapje voor stapje opgehelderd worden.
Wat een aantrekkelijk vormgegeven boek is dit. Geïllustreerd door Marieke ten Berge en voorzien van een rustige bladspiegel leverde uitgeverij Luitingh-Sijthoff een pareltje af dat met graagte uit het boekenrek zal worden geplukt. De tekeningen zijn zacht en tegelijkertijd gedetailleerd genoeg om vogelsoorten waarheidsgetrouw weer te geven. Het palet van aardetinten met groenschakeringen geeft het geheel een innemend karakter. Elke keer Suus een vogel spot, wordt haar logboek aangevuld en krijg je als lezer de aangevulde pagina te zien. Waarom er in het logboek geen tekeningen te vinden zijn, is me een raadsel – eens te meer omdat Suus zelf niet slecht schildert. Mogelijks dreigde het geheel dan visuele te overladen te worden.
De gebeurtenissen in het verhaal zijn erg voorspelbaar, wat me als lezer toch een beetje tegenstak. Ook de meegaandheid van Ronnie op cruciale momenten in het verhaal is me iets te gemakkelijk, aangezien hij op andere momenten eerder als keikop wordt afgeschilderd. Het personage van Suus is standvastiger uitgewerkt en toont een rijke binnenwereld. Die zal eerder identificeerbaar zijn voor kinderen die houden van rust, of net een verrijking betekenen voor kinderen die soms wat rust en traagte kunnen gebruiken. De taal is toegankelijk en doorspekt met beschrijvingen. Landschappen, geografie en vogelkenmerken volgen elkaar snel op zonder dat ze het verhaal in de weg zitten. Daardoor vergaar je als lezer heel wat kennis over vogels en hun biotopen, maar word je ook gestimuleerd om je samen met Ronnie te verwonderen over alle natuurpracht dichtbij huis. Een fijn boek voor vogelliefhebbers, dat met een bijzonder mooie vormgeving evenzeer de weg zal vinden naar minder beslagen ornithologen. Die kunnen hun eerste stappen in de vogelarij alvast zetten met behulp van de checklist achterin het boek.