Roodkapje

Iedereen kent vast en zeker het sprookje van Roodkapje wel. Deze uitgave ervan is echter een geheel eigen interpretatie van Het Geluidshuis. Zij hebben al heel wat populaire verhalen en sprookjes nieuw leven ingeblazen.

Een meisje dat altijd een rode mantel met een rood kapje draagt, wordt overbeschermd opgevoed door haar ouders. Op een dag valt haar oma – een bezige bij – en breekt ze haar staartbeentje. Roodkapje besluit na een tijdje toch stiekem naar oma te gaan. Daarvoor moet ze door het bos waar de wolf en de andere bosdieren wonen. Je kan al raden hoe het verder gaat, vermoed ik?

Met de reeks Er-waren-eensjes wil Het Geluidshuis nu ook een jonger publiek aanspreken, vanaf 5 jaar. Roodkapje is het tweede deel uit deze reeks en het derde deel mag je later deze lente verwachten. Wat maakt het verschil met de andere hoorspelen van het geluidshuis? Om te beginnen beperken ze zich tot de allerbekendste sprookjes. De duur van het hoorspel is ook korter en toegankelijker gemaakt. Je kan op drie verschillende manieren genieten van dit verhaal: je kan de cd beluisteren, via een code kan je het verhaal downloaden in de app om te beluisteren of je leest het boek gewoon voor. Bij de laatste optie kan je nu gebruik maken van een soundboard om het voorlezen extra leuk te maken. Dat soundboard is beschikbaar via het scannen van een QR-code. In de tekst vind je icoontjes die aangeven wanneer je welk geluidje kan inzetten. Geen zorgen, het is erg gebruiksvriendelijk!

Het is prettig lezen en luisteren omdat er aan het zeer bekende sprookje leuke, eigentijdse dingen zijn toegevoegd. Zo is er een stalknecht die zich de hele tijd opdringt in het verhaal en krijgen enkele bosdieren een leuk bijrolletje zoals de mol. Die stem wordt ingesproken door niemand minder dan ‘de mol’ van het laatste tv-seizoen (Uma Vandemaele). Kleine kinderen zullen haar niet herkennen, maar voor volwassenen is het wel een leuke plus.

De totale luistertijd is iets langer dan 43 minuten. Het verhaal zelf duurt ongeveer 33 minuten zonder de liedjes. De teksten daarvan vind je achteraan in het boek. Kleine opmerking: de tracks op de cd zijn genoemd in de volgorde van het boek. De liedjes staan dus zogezegd achteraan op de cd maar dat is niet zo.

De duurtijd is inderdaad aangepast aan een jonger publiek al is een half uur lang om in één keer te beluisteren. In stukjes is het absoluut doenbaar.

Mark Borgions verzorgde opnieuw de illustraties voor deze uitgave van Het Geluidshuis. Ze ondersteunen het verhaal en zorgen ervoor dat de jonge luisteraar mee kan volgen.

Een grappige en eigentijdse bewerking van een klassieker. Top!