Roofdieren

Dit informatief prentenboek belicht een aantal gevaarlijke roofdieren. De kaft toont een leeuw die je echt lijkt aan te vallen. Menig kinderoog zal het ook niet ontgaan dat je een gratis app kan downloaden. Deze info springt zeker in het oog. Het voorbeeld dat je hier te zien krijgt, vertelt al veel over hoe de app zal werken. Je ziet een grote witte ijsbeer in een woonkamer. Het woordje ‘cool’ zal zeker uit een kindermond vallen. De eerste pagina vertelt hoe je de app kan downloaden voor Android en Apple. Met nog meer voorbeelden, zoals een slang die je in je living aanvalt of een grommende wolf in je keuken. Het lijkt een spannend plezierig boek te worden.

Als we verder bladeren zien we een grote tijger. Korte stukjes tekst geven meer informatie. Maar dit is heel verwarrend. Als titel staat er ‘Wat is een roofdier’. De kleine stukjes geven dus algemene informatie over alle roofdieren, niet over die tijger. Het duurde even voor ik dit doorhad, want rechts is er een rubriek ‘Weetjes’ en dat gaat wel over die tijger. Iets eerder bladerde ik los door het boek en had ik dit rubriekje al opgemerkt. Dat komt bij elk dier terug op dezelfde manier. Dus is deze eerste pagina verwarrend. Het gaat over algemene info én een stukje over de tijger.

De volgende pagina gaat over de zeearend. Heel summiere algemene informatie over roofvogels deze keer. En een paar weetjes over de zeearend. Ik zie hier ook de eerste keer de verwijzing naar de app. Nieuwsgierig download ik de app. Korte informatie na het makkelijke installeren helpt me snel op weg. Blijkbaar kan ik foto’s maken van de arend in mijn woonkamer en spelletjes spelen. Dit wordt leuk! En dan komt de teleurstelling. Ik krijg de arend maar niet in het vizier. Soms zie ik een stukje van een vleugel. Ik probeer een ander dier. Zelfde probleem. Ik probeer een tablet, misschien lukt dat beter. Maar nee hoor, opnieuw teleurstelling. Helemaal achteraan vind je uiteindelijk de toestellen die compatibel zijn voor de app. Al zegt die info mij niet veel. Ik heb een degelijk toestel, maar blijkbaar heb je nog iets duurder nodig of een i-phone. Ik vind het heel spijtig dat dit boek dan ontoegankelijk is voor een groot publiek. Vermoedelijk gaan hier heel wat kinderen teleurgesteld zijn. Of zeuren voor een iPhone?

Ik lees verder. Een goed informatief boek mag niet staan of vallen met een app. Maar het verwarde gevoel van in het begin blijft. Je krijgt maar heel summiere informatie. De foto’s zijn wel animerend, maar daar blijft het bij. Geen vernieuwend, laat staan leerrijk, boek. In dit soort boeken zijn veel betere exemplaren te vinden.