Roofvogels

De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Wauw, wat een blikvanger. Zowel de titel, de illustratie als het formaat doen je naar dit boek grijpen. Om te starten krijg je een inleiding, uitleg over wat een roofvogel eigenlijk is en dan nog wat uitleg over de anatomie en de eieren. Dat is allemaal duidelijk en beknopt gehouden. Ook wordt er in een vrij toegankelijke taal geschreven zodat zowel kinderen vanaf een jaar of tien, jongeren en volwassenen van dit informatief boek kunnen genieten.

Daarna maken we een wereldreis over de verschillende continenten heen. Bij elk continent worden een aantal vogels besproken. De opbouw is steeds gelijk: een prachtige, levensechte illustratie, hier en daar een schets, algemene uitleg, een bondig paspoort (lengte, spanwijdte, gewicht, broedplek, leefgebied, voedsel en aanduiding op een wereldkaart) en een specifiek “talent”. Een dertigtal roofvogels krijgen elk een enkele of een dubbele bladzijde toebedeeld.

Wanneer er overgegaan wordt naar een nieuw continent krijg je als “tussenschot” in een oranjebruin kader extra info over roofvogels in het algemeen. Die gaat over migratie, thermiek, het nut van roofdieren, tips voor het zien van roofvogels en kampioenen onder de roofvogels. Leuk detail: elke roofvogel heeft zijn eigen avatar. Die staat steeds bij de naam van de vogel, maar ook op de binnenkant van de kaft kan je ze terugvinden.

De vormgeving zit tot in de puntjes goed. De illustraties zijn tot in de details uitgewerkt en ze spatten van de witte pagina’s af. Het zijn stuk voor stuk blikvangers. De kans is groot dat je voordat je begint te lezen, gewoon het boek eens doorbladert om de kunstwerken van de imposante vogels te bewonderen.

Er werd niet in de val getrapt om zoveel mogelijk (wetenschappelijke) info op een blad te proppen. De tekst is beknopt gehouden en staat in een duidelijk lettertype bij de illustraties. De moeilijke woorden die er toch instaan worden uitgelegd of vind je terug in de terminologielijst achteraan. Ook vind je daar nog uitleg over de makers (vader en zoon) en hoe ze te werk gingen.

Een absolute aanrader!