Roots
Met een korte inleiding voel je je uitgenodigd om 22 verschillende volkeren te ontdekken die zich over de hele wereld bevinden: hoewel het allemaal over 'oorspronkelijke volkeren' gaat, zijn de meeste totaal onbekend. Dat maakt de realisatie misschien net wat schrijnender dat we zo weinig van de wereld weten.
De opbouw is telkens dezelfde: een hoofd zoals op de cover staat, kondigt visueel het volk aan. In die illustratie zijn allerlei elementen verwerkt tot één visueel prachtig geheel. De tekst die op de linkerpagina staat legt verder uit welk volk het is, hoe en waar ze leven, wat hen typeert, hoe ze omgaan met de natuur. Dat laatste element, dat harmonische samenleven met en in de natuur, is ook de rode draad die hen allen verbindt. De teksten zijn poëtisch en verstillen je als lezer.
De strakke opbouw gaat echter snel vervelen. De weetjes die gegeven worden, hoewel ze gegoten staan in een taalkundig interessante en zelfs touchante tekst, gaan verloren in de veelheid aan informatie. Doordat je weinig of niets van de volkeren weet, zijn aanknopingspunten moeilijk te vinden, en blijft het geheel jammer genoeg niet hangen. Gelukkig helpt het kaartje achterin om je gedachten iets meer te ordenen, evenals het lexicon. Dat lexicon is echter veel te beperkt, en de link met de woorden achterin en de tekst waarbinnen die gebruikt werden, is moeilijk te achterhalen. De goede intenties snellen het boek met andere woorden volledig voorbij.
Het boek concludeert met een of ander 'volk in de stad', iets waar jij en ik ons waarschijnlijk het meest in zullen herkennen. De beschrijving en link met de volkeren die ervoor beschreven werden, valt vreemd genoeg perfect op z'n plek. Dat einde werkt goed, zonder te belerend te zijn.
Een boek waarbij de goede uitvoering en interessante aanpak jammer genoeg niet volstaan om het tot een conceptueel geheel te boksen. Geef het nog net wat meer tijd, en het wordt een schrijver om in het oog te houden!