Ruimterace

Ruimterace is een informatief boek over de race in jaren vijftig en zestig tussen de Verenigde Staten en Rusland om als een eerste een mens de ruimte in te krijgen, en later op de maan. Het boek bestrijkt een nog uitgebreidere geschiedenis. Van de race om de eerste raketten (die eerst - tijdens de Tweede Wereldoorlog - gebruikt werden als raketten om steden van de vijanden te bombarderen), over de mensen in de ruimte en op maan, naar de ruimtestations, missies naar planeten en een blik vooruit naar de toekomst (een missie naar de zon en misschien zelfs voorbij het zonnestelsel?).

Het is een rijk geïllustreerd boek met veel foto’s, duidelijke tekeningen en eerder korte tekstvakken. Bij het boek hoort ook een gratis app. Als je die download kan je, met behulp van je tablet of smartphone, het boek als het ware tot leven laten komen. Een foto wordt dan plots een bewegende video, een afbeelding wordt een 3D-model. Dat is heel indrukwekkend. Het 3D-model springt uit het boek en kan je langs alle kanten bekijken. De videobeelden zijn onder afkomstig van NASA. De video’s zijn allemaal in het Engels, met Nederlandstalige ondertitels.

De combinatie van foto’s, tekeningen, teksten, video’s en 3D-modellen maken dit een zeer goed gedocumenteerd boek. De verschillende onderdelen vullen elkaar goed aan want alleen maar de video’s bekijken, zonder het boek te lezen, geeft te weinig informatie.