Saartje Kat is boos

De titel 'Saartje Kat is Boos' vat het verhaal bondig samen. Saartje Kat is boos omdat ze nog een koekje wil eten, maar mama Kat verbiedt dat. In het boek toont mama Kat hoe ze erin slaagt om haar dochter Kat op te vrolijken en daar slaagt ze perfect in. Het korte verhaaltje telt slechts enkele bladzijden en informeert ouders hoe ze hun baby kunnen geruststellen. Een boek voor iedereen die handvaten zoekt voor mild ouderschap, aldus de auteur.

In het boekje vallen meteen de felrode kleuren op. Het is moeilijk in te schatten of deze kleur nu nét wel of nét niet bijdraagt aan een rustig ouderschap. Een opvallende kleur is het alvast wel. De bladzijdes worden ruim gevuld met illustraties van Saartje Kat en mama Kat. Grote, duidelijke illustraties, maar daarom geen hoogvliegers. Bijzonder in het boek is dat er bij elke actie van mama Kat uitleg staat hoe je dit zelf als ouder kan toepassen bij je baby. Deze tips voor een mild ouderschap volgen de lijn van de illustraties: bondig en duidelijk. Het voordeel hiervan is dat dit boek voor een groot publiek van ouders begrijpbaar zal zijn, maar neemt niet weg dat de boomtips (de tips staan telkens in een boom) kort door de bocht overkomen. Of is het echt zo makkelijk om een krijsende baby stil te krijgen? Na enkele keren het boek te lezen, blijft het moeilijk in te schatten wat de bedoeling is van de auteur. Is het een verhaal om voor te lezen aan kinderen? Of is het eerder een informatief boek voor ouders? Dat blijft gissen.

Louison Nielman raadt het boek aan bij baby’s vanaf zes maanden, maar dat is zeer optimistisch ingeschat. Het is nog maar de vraag of baby’s op die leeftijd dit verhaal zullen begrijpen. De combinatie van fictie en informatie is goed, maar heeft meer omkadering nodig. Het is fijn om van een psycholoog tips te krijgen, maar de volgende keer mogen die verfijnder zijn, alsook de omschrijving en doel van het boek.