Samen hier: Tellen

In 2018 maakte Oliver Jeffers Samen hier. Wijs worden in de wereld, een hartverwarmend prentenboek om zijn pasgeboren zoontje te tonen hoe de wereld in elkaar zit. Uit dat boek werden dertien illustraties met korte bijhorende tekst opnieuw gebruikt om een telboek te maken. Er zit niet bepaald een logische lijn in de keuze van de illustraties, en er werden nauwelijks nieuwe elementen toegevoegd – hooguit hier en daar wat nieuwe tekst. Weinig werk dus voor verzekerd succes. In die zin voelt dit telboek zeker aan als een slimme commerciële zet, een gevoel dat ook leefde bij een andere recensent over Samen hier: Dieren.

Los daarvan is dit wel een uitdagend boek om te leren tellen. We tellen tot 11 en verder tot heel veel en zelfs oneindig, dus niet de klassieke 1 tot 10. Het gaat hier over 1 aarde, 5 dingen om aan te denken of 11 mensen, met daarbij de toepasselijke vraag 'Of tel jij er meer?'

Die tekst (vraag of opmerking) lijkt snel neergeschreven, alsof het een kattebelletje aan de lezer is. De illustraties zijn heel gevarieerd in kleur en compositie. De illustratie met de diepdonkere sterrenhemel en fonkelend sterrenbeeld is bijvoorbeeld eenvoudig en donker van toon. In een andere, fantastische illustratie met felklaterende haast fluorescerende kleuren valt dan weer bijzonder veel te ontdekken: in de lange rij van 11 (en meer) mensen zien we o.m. een worstelaar, een punker, Napoleon, een astronaut en een vrouw in burka. 

Dit telboek biedt duidelijk veel meer dan louter tellen. Het heeft dus zeker zijn plaats in het boekensegment.