Samen op de vlucht

Fahraz en Ahmed zijn twee Afghaanse jongens. In hun land heerst de taliban, een terreurgroep die iedereen doodt die in opstand komt. De twee jongens moeten om verschillende redenen vluchten. Ze laten alles wat hen dierbaar is achter en gaan mee met een mensensmokkelaar. Het wordt voor beiden een helse tocht, vol hindernissen en gevaar. Als ze elkaar onderweg ontmoeten, besluiten ze om elkaar te helpen en samen verder te reizen. Lukt het hen om een goed onderdak te vinden in het veilige Europa?

Van Sever vertelt op vlotte, soms ietwat schools aandoende wijze, het verhaal van twee Afghaanse jongens die hun thuis verlaten en vluchten voor de gruwel van de taliban. Een verhaal dat jonge kinderen inkijk biedt in het waarom van zo'n vlucht. Wat zet je ertoe aan je land, je thuis en soms zelfs je hele familie achter te laten? Dat de reden hiervoor vaak erg schokkend is, wordt niet verbloemd. Bepaalde scènes zullen dan ook voor de vrij jonge doelgroep (9+) misschien wat zwaar zijn. Meelezen kan voor gevoelige lezers een optie zijn. Duiding is hier en daar zeker vereist.

Het verhaal van de jongens is verdeeld over 68 korte hoofdstukken en wordt in twee aparte verhaallijnen verteld. Fahraz en Ahmed hebben elk een andere achtergrond en reden tot vertrek. Ze vinden elkaar tijdens hun vlucht en zo wordt hun verhaal uiteindelijk één. De eenvoudige tekeningen in zwart-wit helpen de jonge lezer een beeld te vormen van de gebeurtenissen. Sommige beelden zullen zeker herkend worden uit de media (bv. bootvluchtelingen).

Elk kind kent wel iemand die, om welke reden dan ook, zijn thuis in een ander land heeft achtergelaten. Sommigen horen erover van vriendjes. Anderen zitten met een vluchteling in de klas. Nog anderen bekijken de beelden op social media. Het is belangrijk dat deze mensen, de kinderen achter al die beelden, een stem krijgen, hun verhaal kunnen vertellen. Dit boek biedt jonge kinderen de kans om op hun niveau even deel te nemen aan zo'n verhaal. Het geeft hen inzicht in hoe het moet zijn om de beslissing te nemen, te vluchten en alles wat je bekend en geliefd is achter te laten. Een inzicht dat hopelijk leidt tot begrip, een belangrijk iets in deze tijden.