Sammie

en het zwarte lammetje

Sammie is een grappig, eigenwijs meisje van zes jaar. Iedereen noemt haar Draakje. Ze heeft sproetjes en slordig haar en het liefst van al draagt ze haar nachthemd. Het belangrijkste dat je moet weten van Sammie is dat ze twee werelden heeft. De ene is echt en de andere is een fantasiewereld. Daarin wonen haar beste vriendin Martha, haar fee 'Meneer Schatje' en haar vijand 'mevrouw Notenkraker'. Haar twee werelden vermengen zich zoals in een ijsje met chocola en vanille. Realiteit en fantasie worden door elkaar geroerd tot één gekke smaak. Sammie vindt school heel leuk. Vooral omdat Rosabelle haar beste vriendin is. Maar leren lezen vindt Sammie SUPER moeilijk. Maar dan krijgt Rosabelle een ander leesmaatje (want zij vindt lezen erg gemakkelijk). Sammie moet van de juf stomme babyboekjes lezen. Had Sammie maar toverkrachten zodat ze in één klap kon lezen.

Abby Hanton creëerde een heerlijk personage met een grenzeloze fantasie. Je kan niet anders dan houden van Sammie. Ze rolt van het ene avontuur in het andere. Met haar valt er altijd iets te beleven. In dit derde boekje worstelt Sammie met het leren lezen. Dat is nu eenmaal heel erg moeilijk en het lukt niet zo vlot. Die domme boerderijboekjes die de juf haar geeft, vindt ze vreselijk. De boeken die Rosabelle leest zijn veel te lastig voor haar dus samen lezen met haar maatje kan niet. Sammie vlucht in haar fantasiewereld, maar ook daar blijft het lezen haar achtervolgen. Het zwarte lammetje uit haar boerderijboek komt tot leven en laat haar niet met rust. Als volwassen lezer herken je al snel de symboliek. Als beginnend lezer herken je misschien jezelf. Leren lezen is echt moeilijk en Sammie wordt er naast boos ook wel een beetje verdrietig van. Voor kinderen met leesproblemen is het fijn te beseffen dat ze niet alleen zijn. De conversaties tussen de verschillende personages zijn doorspekt met humor en fantasie. Het lettertype is vlot leesbaar en de zeer vele cartooneske tekeningen maken het een vrolijk, luchtig geheel. Zonder het door te hebben lees je zo een paar pagina's weg.

De serie Tijgerlezen werd speciaal ontwikkeld voor beginnende lezers van 5 tot 9 jaar. Sammie en het zwarte lammetje is een iets langer verhaal voor de iets geoefende lezertjes.

Een heerlijk verhaaltje over een grappig meisje dat lezen moeilijk vindt. Om voor te lezen of samen te lezen met je mama, papa, leesmaatje of gewoon alleen in je kamer. Maar dan ben je best wel even rustig.