Santa & de Pixies

De Pixies komen eraan

De Pixies ken je misschien wel uit het boek dat Thaïs Vanderheyden vorig jaar tijdens de kerstperiode uitbracht. Zo niet, kan je hen het beste vergelijken met de Spiekpietjes die deze auteur bedacht voor de Kerstman in plaats van de Sint. De Pixies zijn namelijk de hulpjes van de Kerstman die in 't oog houden of de kinderen braaf zijn. Verhalen om kinderen zoet te houden zijn van alle tijden en uit alle culturen.

Wat minder bij onze cultuur past is de Kerstman die cadeautjes brengt. Voor heel wat Vlaamse kinderen komt de Sint wel op bezoek, maar liggen er cadeautjes van familie onder de kerstboom. Daardoor zal het verhaal misschien niet zo’n breed doelpubliek hebben als het verdient.

Het is namelijk wel erg mooi vorm gegeven met allerlei miniatuuritems. Heel wat is herkenbaar vanuit een vorig boek van Vanderheyden, De Gewoontoren. Net zoals dat boek zijn de illustraties een streling voor het oog. Je kan zelfs elementen uit De Gewoontoren ontdekken in dit nieuwe boekje. Wie houdt van prenten waarop veel te ontdekken valt, zal zijn hartje aan dit boek kunnen ophalen. Waar de tekst soms wat ouderwets aandoet, zijn de illustraties vol leven en humor. Zelfs mopjes voor de volwassen voorlezer zijn niet vergeten.