Schaduw

Peter zijn beste vriendin Sara is ongeneeslijk ziek. Ook al gelooft hij al lang niet meer in de kerstman, toch schuift hij in het warenhuis aan om bij hem op schoot te gaan zitten en zijn grootste wens in zijn oor te fluisteren “Ik wil dat Sara beter wordt”. Natuurlijk komen zulke dingen nooit uit maar hij is de wanhoop nabij, hij zou alles doen om Sara’s leven te redden. De nacht die daarop volgt wordt Peter wakker van een eigenaardige geur. Het blijkt van een elf-achtig wezen te komen dat zijn kamer binnengeslopen is. Het wezen heet Elpio en doet Peter een voorstel: in ruil voor zijn schaduw maakt hij Sara weer beter. Het lijkt voor Peter niet zo’n moeilijke ruil want wat heb je nu aan je schaduw? Hij stemt ermee in, iets waarvan hij snel doorheeft dat hij er veel spijt van zal krijgen.

Zo begint het eerste deel van een nieuwe spannende fantasy-reeks geschreven door Timo Parvela. Hij schreef eerder al de reeks Kepler62 die uitgegeven werd bij Clavis. Timo is een Finse jeugdauteur die vooral in het noorden van Europa al veel bekendheid vergaarde. Zijn vaste kompaan en illustrator is Pasi Pitkänen. Ook voor deze reeks voorziet hij de prenten en dat zijn er best veel. Er komen heel wat paginagrote illustraties in het boek voor en ze zijn in kleur gedrukt. Dat is iets wat niet vaak voorvalt bij dit type boek. Pasi weet de donkere, grimmige sfeer goed over te brengen en maakt zo het verhaal nog griezeliger dan het al is. De beelden die hij toont kunnen zomaar eens uit je ergste nachtmerrie zijn gekropen.

Schaduw is geschreven voor kinderen van 9 tot 11 jaar en vermoedelijk is er daarom veel witruimte voorzien en zijn de pagina’s niet overladen. Het heeft als effect dat je het boek in snel tempo kan uitlezen wat lees bevorderend werkt. Bovendien werd het avontuur onderverdeeld in 36 kleine hoofdstukken.

Het verhaal speelt zich af op twee verschillende plaatsen. De ene is plek is de wereld van Peter, de andere plek is die waar de elfen leven. Het zijn als het ware twee verhaallijnen die elkaar ergens onvermijdelijk gaan kruisen. Die spanning wordt opgedreven naarmate het verhaal vordert. Je voelt dat het gaat gebeuren maar wanneer en hoe? Het einde van dit eerste deel laat bijgevolg nog heel wat vraagtekens achter waardoor je zin hebt om aan deel twee te beginnen. Gelukkig krijgen alle ongeduldige lezers al een klein voorsmaakje achterin het boek. Een fragment uit Schaduw 2 – Auroria werd als teaser toegevoegd.

Heb je zin gekregen om het boek te lezen? Zoek er dan ook even de trailer van op. Die kan je vinden op YouTube. Timo en Pasi brengen je alvast in de sfeer van het hoge noorden.

Een thriller op kindermaat die zeker in de smaak zal vallen. Het is nu al uitkijken naar deel 2!