Sherlock Honds en de gestolen kroonjuwelen

Wie kent de detectives Sherlock Holmes en zijn assistent dr. Watson niet? In deze geestige kinderserie wordt het iconische duo een hond en een kat, met de namen Sherlock Honds en dr. Jane Katson. Sherlock Honds is als vanouds de bijzonder schrandere geest die via associatie en deductie de moeilijkste misdaden oplost. Katson is op haar manier dan weer onmisbaar voor Honds en mag hun avonturen vertellen.

Deze keer moet het tweetal de gestolen kroonjuwelen van de koningin opsporen. Zij is net als alle andere personages een dier, meer bepaald met een weinig flatterende verschijning als rolmops met slappe wangen, een hoofd vol rimpels en een lage, schorre stem. Het is een moeilijke maar niet onmogelijke opdracht. De alerte lezer zal de dader vast wel kunnen ontmaskeren. De lezer wordt doorheen het verhaal ook actief bij het speurwerk betrokken via 32 puzzels en raadsels die in moeilijkheid variëren. Zo moeten we de hoed en het vergrootglas van de verstrooide Sherlock zoeken, de juiste sleutel van de winkeldeur vinden of een code helpen kraken.

De puzzels zijn net als de illustraties rijkelijk gedetailleerd en in zwarte, witte en vooral grijze schakeringen getekend. Een ietwat aparte maar zeer geslaagde keuze. Sommige illustraties zijn bijzonder expressief en sfeervol, en doen aan een levendige animatiefilm denken, zoals de nachtelijke achtervolging in het park of de haastige vlucht door de tunnel. De cover is dan weer kleurrijk met een prachtige skyline van Londen.

Dit leuke en spannende interactieve verhaal is door de korte hoofdstukken ideaal om thuis of in de klas voor te lezen. Plezier verzekerd! Het zal ongetwijfeld ook minder gemotiveerde lezers aanspreken. Het is dan ook reikhalzend uitkijken naar de Nederlandse vertaling van de andere delen.