Short-cuts

Short-cuts zijn grepen uit de levens van een groep Deense jongeren. Aanvankelijk lopen de verhalen parallel naast elkaar. Als lezer moet je er wel even je aandacht bij houden om de gebeurtenissen juist te plaatsen. Het scenario is zo opgesteld dat al die jongeren op het einde door een wel speciaal toeval allemaal bij elkaar komen en met elkaar verwikkeld raken in een ernstige knokpartij.
Van bij het begin geraak je onmiddellijk in de ban van het avontuur van een zogezegde nurt Kasper, die even in het plaatselijke dorpscafé terechtkomt tussen een groep stoere zeebonken, die al ferm boven hun theewater zijn. Hij merkt zijn vroegere klasgenoot Amanda op, die blijkbaar een relatie heeft met een van die mannen. Met enkele ferme meppen maakt die kerel Kasper duidelijk dat hij met zijn poten van zijn lief Amanda moet blijven. Kasper heeft met haar te doen wanneer hij haar ook ruw aanpakt en samen weten ze te vluchten. Op de vlucht proberen ze onder te duiken bij een vriendin en alzo kom je dan weer in een ander verhaal terecht. Zij weigert hen logement uit schrik dat er iets met haar baby zou gebeuren. Kasper en Amanda krijgen een lift en via de chauffeur verneem je dan weer een avontuur van een groepje andere jongeren.
Al die parallelle verhalen vormen een boeiend scenario, spannend en met een vlotte vaart verteld. In het hele turbulente gebeuren wordt de lezer geconfronteerd met veelzijdige thema’s. Er is Amanda die op agressieve wijze gedomineerd wordt door die stoere zeebonk en er toch moeilijk van los komt. Dan is er het verhaal over een mooie pure prille verliefdheid, of dat van een andere tiener die emotioneel ingepalmd wordt door haar baby en er tegelijk ook door geïsoleerd geraakt. Een andere verhaallijn gaat over een conflict met allochtone jongeren waar je te maken krijgt met ethiek en waarden in het leven. Een bont palet dat samen een boeiend verhaal oplevert.